Hacknutie údajov zo zoznamky Ashley Madison neostalo bez následkov

Hackerom sa podarilo ukradnúť dáta americkej platenej internetovej zoznamky Ashley Madison, ktorej klienti vyhľadávajú ľúbostné vzťahy mimo oficiálneho zväzku. Medzi uniknutými e-mailovými adresami boli aj také, ktoré patria federálnym a armádnym zamestnancom.

Už pred mesiacom hackeri, ktorí sami seba nazývajú Impact Team, ukradli údaje o miliónoch jej užívateľov. Hrozili ich zverejnením, ak spoločnosť Avid Life Media, ktorá zoznamku vlastní a prevádzkuje, zoznamku nezruší.

Spoločnosť tak neurobila aj napriek tomu, že jej hackeri ako dôkaz o  úniku dát zaslali na ukážku profily niektorých užívateľov či informácie o  firemných transakciách.

Zoznam uverejnený v utorok má 9,7 gigabajtov a obsahuje informácie o približne 37 miliónoch užívateľov. V priebehu týždňa hackeri uvoľnili ďalších 20 gigabajtov dát o užívateľoch.

zoznamoch sa nachádzajú nielen kontaktné údaje vrátane telefónnych čísiel či e-mailových adries, sumách transakcií a polohe, ale aj údaje o výške, váhe, ale aj informácie o sexuálnej orientácii a fetišoch, ktoré môžu byť predmetom prípadného vydierania. Zoznamka navyše nekontrolovala pravosť e-mailových adries, takže množstvo adries je neexistujúcich. Klienti pod falošnou identitou si však neuvedomovali, že aplikácia vykazovala ich skutočné polohy GPS.

Užívatelia sa napríklad pokúšali aj o napodobnenie e-mailových adries úradníkov Bieleho domu ako Whitehouse.gov, no americkí úradníci používajú v e-mailovej komunikácii doménu eop.gov. Jeden z  množstva e-mailov je dokonca založený na meno bývalého britského premiéra Tonyho Blaira.

Experti si však všimli, že približne desaťtisíc účtov je skutočne viazaných na vládne a vojenské kontá. Príslušníci americkej armády však môžu byť na rozdiel od ich civilných kolegov stíhaní podľa článku 134 Zákonníka vojenskej spravodlivosti za cudzoložstvo. Ďalej sa na zozname nachádzajú mená vplyvných podnikateľov, politikov, manažérov a známych osobností, ktorí sa riadili heslom Ashley Madison: „Život je krátky. Nájdi si bokovku.“

Týmto heslom sa riadil aj Josh Duggar, bývalý  americká televízna hviezda a účastník reality show. Duggar, ktorý je najstarším z devätnástich súrodencov, sa na verejnosti prezentuje ako obhajca morálky a rodinného života. Dlhé roky stál aj na čele Rady pre výskum rodiny, konzervatívnej lobbystickej skupine, ktorá bojuje za tradičné hodnoty, proti homosexuálom a potratom . Od roku 2008 je ženatý a so svojou manželkou má štyri deti. Ani manželský zväzok mu však nebránil v tom, aby vyhľadával občasné mimomanželské rozptýlenie na Ashley Madison. Josh Duggar už svoje správanie vo verejnom vyhlásení oľutoval, no najviac ho podľa jeho vlastných slov zraňuje hanba z hriechu, ktorý spôsobil svojej žene, svojej rodine, Ježišovi a všetkým veriacim. V máji tohto roku vyšlo najavo, že Duggar ako tínedžer obťažoval neplnoleté dievčatá. Táto mladícka nerozvážnosť ho stála kreslo predsedu rady.

Hackeri nabádajú poškodených užívateľov, aby spoločnosť Avid Life Media zažalovali za porušenie ochrany súkromia klientov. Tá sa však bráni a označuje hackerov za kriminálnikov, a narušiteľov súkromia ľudí, ktorí majú voľnejší postoj k intímnemu životu a nerobia nič, čo by bolo nelegálne.

(AS)