Hackutné emaily riaditeľa CIA o Iráne či týraní zajatcov sú online

Portál WikiLeaks začal zverejňovať dokumenty, ktoré majú pochádzať z hacknutého súkromného emailového konta riaditeľa CIA. Podľa prvých zverejnených dokumentov z rokov 2007 až 2008 John Brennan kritizoval postoj k Iránu, či spolupracoval na rozširovaní spektra nástrojov spravodajských služieb pri výsluchoch.

Pred niekoľkými dňami sa mladému hackerovi podarilo získať prístup na súkromný emailový účet šéfa najznámejšej tajnej služby na svete, ktorý využíval aj na komunikáciu utajovaných pracovných záležitostí. Portál WikiLeaks vzápäti avizoval, že dokumenty postupne zverejní.

Medzi prvými šiestimi emailami, ktoré majú pochádzať z rokov 2007 až 2008, je napríklad formulár, ktorý riaditeľ Brennan vypĺňal s cieľom získať previerku potrebnú na získanie funkcie šéfa spravodajcov. Štyridsaťosemstranový formulár obsahuje veľký počet osobných údajov, ktoré by mohli byť kompromitujúce pre samotného Brennana, či ľahko zneužiteľné.

V schránke sa tiež nachádzali Brennanove poznámky a odporúčania pre budúceho prezidenta vo vzťahu k Iránu. Riaditeľ odporúčal počas rokovaní „zmierniť tón komunikácie“. Zároveň kritizoval prebiehajúce rozhovory medzi USA a Iránom, ktoré by podľa neho „nemali mať taký úzky záber“ a vylučovať ostatné oblasti, ktoré vyvolávajú obavy, ako sú napríklad iránska „účasť na teroristických akciách, podpora nadnárodných extrémistických skupín, takisto ako šírenie zbraní hromadného ničenia“.

Vtedajší riaditeľov postoj je v ostrom kontraste so súčasnou politikou prezidenta Obamu a s aktuálnymi dohodami Washingtonu a Teheránu v oblasti jadrovej energie, ktoré opomínajú práve Brennanom spomínané problematické oblasti.

Ďalšie uniknuté emaily zas umožňujú nahliadnuť do zákulisia tvorby spravodajskej legislatívy. Dokumenty zachytávajú diskusiu o technikách a nástrojoch, ktoré môžu spravodajské služby využívať počas výsluchov.

V prvom uniknutom emaile vyzýva podpredseda senátneho výboru pre spravodajské služby Christopher S. Bond svojich kolegov, aby našli spôsob ako nezväzovať ruky spravodajským agentúram pri získavaní informácii, ale garantovať, aby boli v súlade so zákonom. Bond navrhuje, aby boli v zákone zakázané iba tie techniky, ktoré vyslovene vylučujú manuály upravujúce správanie príslušníkov armády (Army Field Manuals). Zakázané by tak mali byť brutálne techniky výsluchu, kam Bond zaraďuje vyzliekanie zadržaných osôb, ich sexuálne zneužívanie, zaliepanie očí páskou, zakrývanie hlavy vrecami, waterboarding, využívanie vojenských psov, bitie, elektrošoky, pálenie a odopieranie jedla, spánku či zdravotníckeho ošetrenia.

Odporúčania sa neskôr pretavili aj do samotnej legislatívy, čo dokazuje ďalší uniknutý email.

Podľa hovorcu CIA Dean Boyda ide v prípade hacknutých emailov o „zločin“ a Brennan so svojou rodinou sú jeho „obeťami“. Boyd upozorňuje, že „tento útok je niečo, čo sa môže stať hocikomu, a mal byť odsúdený a nie propagovaný“.

Podľa Boyda nejde o zverejnenie emailov s utajovanými informáciami. Hovorca však zároveň nespochybnil ich autenticitu.  

(MM)