HBO údajne ukradli scenár ku Game of Thrones

Televízia HBO sa stala obeťou kybernetického útoku. Hackeri vraj ukradli aj doteraz neodvysielané epizódy viacerých seriálov. Medzi nimi aj jednu z častí Game of Thrones.

Káblová televízia HBO, ktorá patrí pod mediálneho giganta Time Warner a v poslednom čase je známa predovšetkým pre vlastnú seriálovú produkciu, sa stala obeťou hackerov. Spoločnosť odmietla zverejniť podrobnosti o ukradnutých dátach, ale špekuluje sa, že cieľom páchateľov mohol byť jeden z najsledovanejších seriálov súčasnosti – Game of Thrones (Hra o tróny). Americký týždenník Entertainment Weekly tvrdí, že na internet sa dostal scenár doposiaľ neodvysielanej epizódy.

Okrem scenára seriálového hitu sa mali hackeri zmocniť neodvysielaných epizód seriálov Ballers (Hráči) a Room 104 (Izba č. 104). Celkovo podľa agentúry Reuters uniklo minimálne 1,5 terabajtu dát.

Podľa Entertainment Weekly niektoré médiá už pred oznámením úniku dát dostali email, ktorý avizoval “najväčší únik v kybernetickej ére”. Údajný hacker v ňom spomína práve seriál Game of Thrones a sľubuje médiám rozhovor, ak o incidente budú informovať. Zatiaľ však nie je preukázané, či hackeri naozaj získali neodvysielané časti seriálov.

HBO práve vysiela 7. a zároveň predposlednú sériu mimoriadne úspešného Game of Thrones. Problém s hackermi mal seriál aj v minulosti. V roku 2015 pred premiérou 5. série sa na internet dostali až štyri časti. Neukradli ich však priamo z HBO, ale z DVD kópie určenej pre recenzentov.

Niečo podobné sa v apríli stalo aj Netflixu. V jeho prípade hacker ukradol epizódy seriálu Orange Is the New Black a tesne pred premiérou ich zverejnil na internete.

(FB)