Hekeri zneužili na ovplyvnenie svetových trhov ukradnuté dáta

Hekeri zneužili na ovplyvnenie svetových trhov ukradnuté dáta

Skupina obchodníkov vďaka nelegálne získaným informáciám zarobila vyše 4 milióny dolárov.

Americké federálne úrady obvinili z krádeže informácií zo systémov Komisie pre cenné papiere a burzu Spojených štátov dvoch hekerov z Ukrajiny a niekoľko obchodníkov na burze. Skupina ukradnuté dáta zneužila na ovplyvňovanie trhu a vlastné obohatenie.

K útoku došlo ešte v roku 2016, keď zločinci prenikli do systému EDGAR, ktorý obsahuje interné citlivé informácie o hospodárskych výsledkoch firiem obchodovaných na burze.

Väčšinu z týchto informácií tvoril takzvaný testovací register. Ide o formuláre s údajmi o hospodárskych výsledkoch firiem alebo plánovaných akvizíciách a fúziách. Hoci firmy nie sú povinné v týchto formulároch zadávať citlivé údaje, niektoré tak napriek tomu robia.

Súčasťou siete boli jednotlivci a firmy zo Spojených štátov, Ukrajiny a Ruska. Neverejné informácie speňažili prostredníctvom špekulačných transakcií a profitovali z reakcií trhov na citlivé informácie, ktoré posunuli vybraným obchodníkom na trhu. Odhaduje sa, že takýmto spôsobom páchatelia získali 4,1 milióna dolárov.

Podľa úradov dáta ukradli Arťom Radčenko a Oleksander Jeremenko z Kyjeva. Využili na to litovský server. Pomocou falošných e-mailov sa im podarilo dostať k evidencii dát rôznych podnikov a nainštalovať na počítače komisie škodlivý malvér.

V prípade Jeremenka nejde o prvé obvinenie z kriminálnej činnosti. V roku 2015 ho obvinili z krádeže približne 150-tisíc tlačových vyhlásení mediálnych spoločností patriacich pod firmu Berkshire Hathaway. Odvtedy uniká spravodlivosti

Komisiu pre spôsob, akým sa k úniku dát postavila, kritizujú. Dôvodom je najmä neskoré informovanie o tom, že k heknutiu vôbec došlo.

(RB)