Hekli NASA, vesmírne stredisko sa muselo odpojiť od dôležitých systémov

Hekli NASA, vesmírne stredisko sa muselo odpojiť od dôležitých systémov

Útok z apríla 2018 mohol ohroziť pilotované aj nepilotované vesmírne misie.

Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku (NASA) pred niekoľkými dňami potvrdil, že útočníci pred rokom hekli jednu z jeho organizácií. Ide o Laboratórium prúdového pohonu (Jet Propulsion Laboratory – JPL), ktoré sa zaoberá vývojom pohonných jednotiek pre sondy a lietadlá.

Hekeri sa pripojili k serverom JPL pomocou neautorizovaného počítača Rasperry Pi. Prenikli aj do takzvaného Deep Space Network, čo je sieť antén, ktorá zabezpečuje komunikáciu s vesmírnymi sondami.

K incidentu došlo už v apríli 2018 a bol natoľko vážny, že Johnsonovo vesmírne stredisko zodpovedné aj za Medzinárodnú vesmírnu stanicu sa od systému odpojilo z obáv, že páchatelia začnú na diaľku vydávať potenciálne nebezpečné pokyny aj misiám s ľudskou posádkou.

Etický heker John Opdenakker pre Forbes povedal, že „hekeri stále môžu byť v ich sieti, bez toho aby JPL o tom vedelo”. Pozastavil sa nad tým, prečo NASA o prípade informovala až teraz. Podľa neho chýba dôkaz, že problémy sú už vyriešené.

Samotná NASA priznáva, že napriek snahe v systéme zostávajú kriticky zraniteľné miesta. Z jej správy vyplýva, že boli porušené aj základné bezpečnostné pravidlá a ide o systémový problém.

V apríli minulého roku napríklad objavili účet, pomocou ktorého ktosi z laboratória ukradol približne 500 megabajtov dát o jeho misiách.

(SK)