Heslá už nemusia stačiť. Polícia sa bude môcť dostať do akéhokoľvek iPhonu

Heslá už nemusia stačiť. Polícia sa bude môcť dostať do akéhokoľvek iPhonu

Izraelská firma tvrdí, že jej nový nástroj odomkne každé iOS zariadenie.

Pravdepodobne prvýkrát v histórii kybernetickej bezpečnosti sa používatelia verejne dozvedeli o vzniku nástroja, ktorý umožní odblokovanie akéhokoľvek elektronického zariadenia. Pred niekoľkými dňami izraelská forenzná firma Cellebrite uverejnila na Twitteri správu, v ktorej oznámila novú verziu svojho výrobku nazvaného Univerzálne forenzné extrakčné zariadenie (UFED Premium).

Nástroj údajne dokáže odomknúť všetky zariadenia iOS, vrátane tých s poslednou aktualizáciou. Podľa Cellebrite UFED Premium dokáže získať súbory aj z mnohých telefónov s Androidom, ako je napríklad Samsung Galaxy S9.  

Ešte v marci sa objavila podobná služba, ktorá sľubuje podobné funkcie. Nástroj GrayKey od americkej startupovej firmy Grayshift, ktorú riadi bývalý bezpečnostný inžinier z Apple, však dokáže získať len súbory zo zariadení firmy Apple.

Podľa Forbesu Grayshift ešte len začal pracovať na nástroji, ktorý dokáže odomknúť aj zariadenia s Androidom.

Cellebrite naproti tomu tvrdí, že už teraz dokáže odomknúť telefóny s oboma operačnými systémami.

GrayKey aj UFED Premium sa budú predávať ako nástroj na pomoc oficiálnym bezpečnostným zložkám. V ich rukách môžu byť užitočné pri presadzovaní práva, ale existuje riziko, že ich niekto zneužije.

Ani Apple, ani Google zatiaľ správu od Cellebrite nekomentovali. Apple by mal v septembri vydať novú verziu svojho operačného systému iOS 13. Obe spoločnosti to pravdepodobne prinúti aktualizovať svoje nástroje na odblokovanie telefónov.

(SK)