Hra s heslom „hackni alebo buď hacknutý“ bola hacknutá

Hra s heslom „hackni alebo buď hacknutý“ bola hacknutá

Už v októbri sa objavili informácie o možnom prelomení databázy spoločnosti Ubisoft. Vyjednávanie s hackermi však zjavne nedosiahlo úspech – zdrojový kód hry Watch Dogs: Legion sa objavil na dark webe.

Podľa portálu ZDnet ransomvérová skupina Egregor už pred niekoľkými týždňami deklarovala, že získala dokumenty a zdrojové kódy od dvoch videoherných gigantov, Crytek a Ubisoft.

Kým databázy prvej z menovaných firiem mali byť kompletne zašifrované, v prípade Ubisoftu hackeri „iba“ odcudzili súbory.

Prístup k sieti Ubisoftu mal byť podľa hackerov absolútne bezproblémový.

Pošramotená povesť vývojárov

Skupina sa Ubisoftu vyhrážala zverejnením ich zdrojového kódu pre nové vydanie hry Watch Dogs: Legion. Paradoxom je, že pointou tejto hry je práve hackovanie.

Chlapci, ak cieľom poslednej misie vo vašej hre o hackeroch bol hack vašej spoločnosti, dokázali sme to.

Získané dáta mala teraz skupina zavesiť na dark web. Stále však nie je potvrdené, či je 558GB dát zverejnených skutočne autentických.

Spoločnosť Ubisoft portálu Rock Paper Shotgun potvrdila, že o údajnom úniku vie a celú záležitosť vyšetruje.

V prípade, že by sa preukázala dôveryhodnosť uniknutých dát, najviac zasiahnutí by boli samotní vývojári hry.

Heslá v dokumentoch bez akejkoľvek ochrany, všetky údaje o zamestnancoch a vývojároch a osobné informácie, zmluvy, herné nástroje a mnoho ďalšieho.

Zároveň je pravdepodobné, že firma Ubisoft príde o zisky v dôsledku rozšírenia falošných kópií videohry.

Romantizácia hackovania

Videohra Watch Dogs: Legion, v ktorej sa hráč stane súčasťou hackerskej skupiny, vyšla koncom októbra a na december je plánovaná jej multiplayer aktualizácia.

Podľa experta na kybernetickú bezpečnosť Michala Saláta je z pohľadu hry povolanie hackera príliš zromantizované, napríklad používaním sofistikovaných nástrojov pre kompromitáciu zariadenia oponenta.

Niektoré aktivity, na ktoré hra upozorňuje, však predstavujú v súčasnosti reálnu hrozbu – hackovanie kamier či útoky na virtuálnu realitu.


Lenka Gallovičová