Huawei ponúka odmenu za nájdenie zadných dvierok v jeho zariadeniach

Huawei ponúka odmenu za nájdenie zadných dvierok v jeho zariadeniach

Podľa kritikov však môže ísť len o spôsob akým chce firma dokázať, že vo svojich zariadeniach neskrýva žiadne zadné dvierka.

Spoločnosť Huawei minulý týždeň informovala o spustení vlastného bug bounty programu pre jej zariadenia s Androidom. Za nájdenie zraniteľnosti v smartfónoch je spoločnosť ochotná zaplatiť až 220-tisíc dolárov v závislosti od závažnosti nájdenej zraniteľnosti. Informoval o tom magazín Forbes.

Ak by chcel heker získať najvyššiu možnú peňažnú odmenu, musel by napríklad získať vzdialený prístup do zariadenia bez toho, aby obeť musela na čokoľvek kliknúť. Podobne ako Apple, aj Huawei ponúka takúto možnosť hľadania chýb iba vybraným osobám, ktorým odovzdá akési vstupné žetóny. Tie následne môžu ponúknuť ďalším hekerom, ktorí sa chcú hľadania zraniteľností zúčastniť.

Podľa francúzskeho výskumníka Roberta Babtista sa ponúkaná odmena vyrovnáva odmene, akú ponúka za nájdenie chyby vo svojich zariadeniach firma Apple. Okrem nej ponúka v podobnej výške odmeny aj Google za odhalenie chýb v telefónoch Pixel.

Podľa reportéra Thomasa Brewstera z Forbes sú síce odmeny za hľadanie chýb medzi najväčšími výrobcami smartfónov bežné, no v prípade Huawei však môže ísť len o spôsob ako dokázať, že vo svojich zariadeniach neskrýva žiadne zadné dvierka, ktoré by čínska vláda mohla zneužiť.

(RS)