Huawei sa ocitol na zozname hrozieb pre americkú národnú bezpečnosť

Huawei sa ocitol na zozname hrozieb pre americkú národnú bezpečnosť

Federálna komisia pre komunikáciu (FCC) v piatok označila Huawei ako hrozbu pre americkú národnú bezpečnosť. Spolu s ním sa na zoznam dostali ďalšie štyri čínske spoločnosti.

Vzťahy medzi USA a Čínou, zdá sa, zostanú napäté aj počas Bidenovej administratívy. Naznačuje to aj zaradenie niekoľkých čínskych spoločností na zoznam bezpečnostných hrozieb celonárodného významu.

FCC tento krok učinila na základe zákona ešte z roku 2019. Ten jej udeľoval povinnosť identifikovať telekomunikačné spoločnosti, ktoré predstavujú „neakceptovateľný risk pre národnú bezpečnosť USA.“

Okrem známeho výrobcu smartfónov sa na zoznam dostali spoločnosti ZTE, Hytera Communications, Hangzhou Hikvision Digital Technology a Dahua Technology taktiež podnikajúce v oblasti telekomunikácií.

Tento zoznam je veľkým krokom k obnoveniu dôvery v naše komunikačné siete.

Podľa predsedníčky FCC Jessicy Rosenworcel má zoznam poskytnúť „usmernenie, ktoré zaistí, že pri budovaní sietí nových generácií sa nebudú opakovať chyby z minulosti alebo používať zariadenia alebo služby, ktoré predstavujú hrozbu pre národnú bezpečnosť USA alebo pre bezpečnosť Američanov.“

V praxi to znamená, že spomenuté čínske spoločnosti by sa okrem nemali podieľať na budovaní 5G sietí v Spojených štátoch.

Pokračovanie obchodnej vojny

Rozhodnutie zaradiť Huawei na zoznam hrozieb prišlo len mesiac po tom, čo jeho CEO Ren Zhengfei vyzval nové obsadenie Bieleho domu k obnoveniu dobrých vzťahov.

„Dúfame, že nová administratíva USA bude viesť otvorenú politiku v prospech amerických firiem a ekonomického rozvoja Spojených štátov,“ povedal Zhengfei vo februári novinárom. Narážal pritom na dovtedajšiu politiku Donalda Trumpa, ktorá obvinila Huawei zo špehovania iných štátov a rozpútala voči Číne obchodnú vojnu.

V dôsledku toho bol Huawei v máji 2019 zaradený na ekonomickú čiernu listinu (tzv. Entity list). Spoločnosti so sídlom v USA majú s uvedenými entitami zakázané obchodovať bez udelenia licencie. Najviac osôb a organizácií na zozname pochádza z Ruska a Číny.


Lukáš Janovič