INTERPOL zasahoval v Ázii, dôvodom bol rozsiahly cryptojacking

INTERPOL zasahoval v Ázii, dôvodom bol rozsiahly cryptojacking

Nelegálna ťažba kryptomien sa stáva vážnou hrozbou pre krajiny ASEAN.

Policajná organizácia Interpol v stredu informovala o výsledkoch medzinárodnej operácie Goldfish Alpha, ktorá od júna 2019 bojovala v juhovýchodnej Ázii proti nelegálnej ťažbe kryptomien.

Podľa vyšetrovateľov bolo na rozsiahlu cryptojackingovú kampaň použitých vyše 20-tisíc infikovaných routerov značky MikroTik. V priebehu piatich mesiacov sa im však podarilo lokalizovať a opraviť až 78 % z nich. Úrady teraz v spolupráci so súkromným sektorom pracujú na odstránení ťažobného malvéru zo zvyšných zariadení, ako aj prevencii ďalších podobných incidentov.

Do akcie sa zapojili polície a CERT tímy z desiatich krajín združenia ASEAN, vrátane Filipín, Thajska či Vietnamu, a spoločnosti Cyber Defense Institute a Trend Micro.

Ťažba bez povšimnutia

Podľa Interpolu predstavuje cryptojacking pre krajiny juhovýchodnej Ázie hrozbu mimo iné preto, že orgány činné v trestnom konaní vedia o tomto type kyberzločinu príliš málo. Spolu s mjanmarským Národným centrom pre kybernetickú bezpečnosť preto pre nich pripravili príručky o cryptojackingu, ktoré im pomôžu odhaliť a potlačiť túto hrozbu.

Popularita ťažby kryptomien na cudzích zariadeniach pritom v posledných rokoch rastie. Spoločnosť Trend Micro vo svojej správe uvádza, že aj napriek nárastu týchto útokov na veľké podniky sú stále cieľom číslom jedna nezabezpečené domáce počítače.

„Obete nevedia, že boli infikované. Malvér v ich strojoch ťaží digitálne meny na pozadí 24/7/365… Ak hekeri spoja dostatok týchto zariadení do botnetu, majú hotovú dojnú kravu.“

Viac sa o cryptojackingu dočítate v našom článku Kryptoparaziti na vzostupe.

(VK)