Islamský štát odpovedá na vyhlásenú kybernetickú vojnu

Militantná skupina Islamský štát svojim stúpencom radí, ako sa brániť pred kybernetickými útokmi.

 Hackeri zo skupiny Anonymous v priebehu pár dní odstránili viac než 5500 twitterových účtov džihádistov, preto Islamský štát vzal ich nedeľňajšiu hrozbu vážne a zareagoval.

Pre svojich stúpencov zriadil non-stop helpdesk, ktorý má radiť džihádistom ako šifrovať svoju komunikáciu tak, aby nebola odhaliteľná tajnými službami a vyšetrovacími orgánmi. Európske úrady medzitým informovali verejnosť, že parížski atentátnici mali pri plánovaní útokov spolu komunikovať prostredníctvom šifrovanej komunikácie. Islamský štát tak ukázal, že prostredníctvom digitálnych nástrojov dokáže nielen verbovať nových členov, ale aj naplánovať a zrealizovať teroristické útoky. Odhalenie týchto schopností teroristov bude určite viesť k celosvetovej diskusii o šifrovacích štandardoch a boj proti terorizmu posunie do digitálnej roviny.

Aaron F. Brantly z Centra boja proti terorizmu v rozhovore pre NBC News povedal, že islamisti už vyvinuli niekoľko platforiem, na ktorých môžu trénovať jeden druhého v oblasti digitálneho zabezpečenia tak, aby zabránili odhaleniu tajnými službami.

Islamský štát tiež rozposlal svojim členom a priaznivcom stručný návod ako zabrániť Anonymousu hacknúť ich konto na Twitteri alebo Telegrame:

  • Neotvárajte žiadne odkazy, kým nemáte istotu o zdroji.
  • Neustále meňte adresy internetových protokolov.
  • Nediskutujte na Telegrame s ľuďmi, ktorých nepoznáte.
  • Nediskutujte s ľuďmi na Twitteri prostredníctvom priameho zasielania správ.
  • Nevytvárajte si e-mailové konto s rovnakým užívateľským menom ako na Twitteri.

V komunikácii džihádistov sa po víkendovom vyhlásení hnutia Anonymous mali prostredníctvom šifrovacej aplikácie Telegram Messenger objaviť aj vyjadrenia, že hackeri Anonymous sú idioti. No Islamskému štátu v kybernetickom svete nevyhlásil vojnu len Anonymous. Britský minister financií George Osborne vyhlásil, že jeho krajina buduje útočné kybernetické kapacity na prípadný protiútok voči teroristickým skupinám, hackerom či darebáckym štátom.

(AS)