Juhoafrických poskytovateľov internetu ochromili rozsiahle DDoS útoky

Juhoafrických poskytovateľov internetu ochromili rozsiahle DDoS útoky

Za posledné mesiace čelila krajina viacerým kybernetickým útokom.

Počas uplynulého víkendu zasiahli rozsiahle DDoS útoky internetových poskytovateľov v Južnej Afrike. Ako prví pocítili výpadok predplatitelia RSAWEB už v piatok približne o druhej hodine ráno. Spoločnosť problém vyriešila krátko poobede. Informoval portál Mybroadband.

V sobotu ráno rozoslal svojim zákazníkom oznámenia o problémoch v sieti aj poskytovateľ Cool Ideas. Spoluzakladateľ firmy Paul Butschi priznal, že DDoS útok bol najväčší, akému kedy spoločnosť čelila, pričom jeho veľkosť presiahla 300 Gbps.

V ten istý deň útok zasiahol aj firmu Echo Service Provider, ktorá v krajine zabezpečuje výmenu dát so zahraničnými poskytovateľmi internetu. Incident sa svojou veľkosťou a mierou podobal poslednému hlásenému útoku z 27. októbra o veľkosti 100 Gbps. Problém s pripojením na medzinárodné služby pretrval do nedele.

Južnú Afriku trápili rozsiahle DDoS útoky už minulý mesiac, kedy sa ich terčom stali viaceré finančné inštitúcie. V ich prípade útočníci požadovali za zastavenie útokov výkupné.

Podobný scenár v tom čase zažilo aj mesto Johannesburg. Miestne úrady museli kvôli neautorizovanému prístupu do ich systémov dočasne vypnúť webstránku mesta, online fakturačný systém a iné služby. Za útokom stála údajne skupina Shadow Kill Hackers.

(RS)