Kabinet britského premiéra Davida Camerona napadli hackeri Islamského štátu

Hackerom Islamského štátu sa podarilo nabúrať do emailovej korešpondencie vysokopostavených vládnych predstaviteľov kabinetu Davida Camerona. Na zozname emailov, ktoré sa stali cieľom útoku hackerov, figuruje aj ministerka vnútra Veľkej Británie Theresa Mayová.

Britská tajná služba GCHQ (Vládne komunikačné ústredie) potvrdila, že hackeri Islamského štátu sa pokúsili preniknúť do prísne tajnej mailovej komunikácie ministrov Cameronovej vlády. Podľa všetkého sa hackerom podarilo získať informácie o programe a plánovaných návštevách britskej kráľovskej rodiny, ako aj o neoficiálnych cestách niektorých ministrov.

Za útokom pravedepodobne stojí skupina hackerov ISIL, ktorí sa označujú aj ako Kybernetický kalifát. Do povedomia verejnosti sa dostali napríklad internetovou propagandou či hackovaním účtov na Twitteri, alebo aj útokom na vojenské velenie USA.

The Telegraph však informoval, že Britská tajná služba vedela o potenciálnej kybernetickej hrozbe už od mája 2015, keď došlo k sprísneniu niektorých IT opatrení. Britská odpoveď na kybernetický útok teda nenechala na seba dlho čakať. Podľa denníka The Mirror bol minimálne jeden hacker zodpovedný za tento útok zabitý britským dronom. Všetko nasvedčuje tomu, že ide o Reyaada Khana, dvadsaťjedenročného britského rodáka z Cardifu.

Veľká Británia nebola v poslednom období terčom číslo jeden pre kybernetické útoky zo strany ISIL. Ako však hovorí expert z Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie Nigel Inkster, to, čo sa momentálne deje na Britských ostrovoch, je viac- menej “inšpirované ideou Islamského štátu ako priamo riadené Islamským štátom”. Je preto pravdepodobné, že moslimskí sympatizanti ISIL narodení vo Veľkej Británii sa pokúsia podnikať aj ďalšie kybernetické útoky, a to aj bez priameho napojenia na Islamský štát.

 (RR)