Kyberútoky naberajú pred americkými voľbami na sile, Putin vyzval k dohode

Úrady varujú pred škodlivými aktivitami Ruska, Číny a Iránu – každá z krajín má vo voľbách svojho favorita.
Kyberútoky naberajú pred americkými voľbami na sile, Putin vyzval k dohode

Texaská firma Tyler Technologies, ktorá predáva softvéry na mapovanie priebežných volebných výsledkov, sa v priebehu minulého týždňa stala ďalšou obeťou ransomvérového útoku. Aj tento prípad necelých 40 dní pred voľbami potvrdzuje, že miestne okrsky a prevádzkovatelia volebných systémov sú pre hekerov čoraz populárnejším cieľom.

Podľa The New York Times ransomvér začiatkom septembra napadol podobne ďalších sedem amerických vládnych subjektov, pričom došlo aj k odcudzeniu obsahov ich databáz.

Federálni úradníci preto operujú s obavou, že hekerské skupiny sa vo volebnom období budú snažiť zablokovať alebo ukradnúť osobné údaje, zoznamy voličov či celé počítačové systémy. Experti zároveň varujú, že miestne samosprávy na tieto útoky nie sú dostatočne pripravené a šanca, že budú napadnuté, je vysoká.

„Nejednotné uplatňovanie postupov v oblasti kybernetickej bezpečnosti medzi okresmi a štátmi spôsobilo, že niektoré jurisdikcie sú zraniteľnejšie voči ransomvérovým útokom ako iné – a na potenciálne narušenie volebného procesu stačí len niekoľko zraniteľných subjektov,“ podotýka Emsisoft.

Cieľ štátnych aktérov

V súčasnosti stále nie je isté, či v prípade texaskej spoločnosti išlo o kriminálny čin jednotlivcov alebo ho za ním stál iný štát.

Vo všeobecnosti však platí, že interferovať do amerických referend sa z rôznych – najmä politických – dôvodov snažia hneď niekoľkí štátni aktéri. Ich angažmán v predvolebnej kampani potvrdila aj americká spravodajská komunita.

„Mnoho zahraničných aktérov má referovaného víťaza volieb, čo dávajú najavo prostredníctvom mnohých otvorených a súkromných vyhlásení; úsilie o skrytý vplyv je zriedkavejšie,“ upozornilo Národné centrum kontrarozviedky a bezpečnosti USA.

„Nás v prvom rade znepokojuje pokračujúca a potenciálna aktivita Číny, Ruska a Iránu.“ Kým prvé dva štáty stoja za súčasným prezidentom Donaldom Trumpom, iránske aktivity v kyberpriestore sa ho snažia diskreditovať.

O zapojení ruskej hekerskej skupiny Fancy Bear (Strontium), čínskej skupiny Zirconium a iránskej skupiny Phosphorus do špionážnej činnosti voči tímom oboch rivalov – Trumpa a Bidena – pred dvomi týždňami informoval aj Microsoft.

Kontroverzný návrh

Napriek tomu, že Kremeľ tieto obvinenia odmieta, ruský vplyv špeciálna Senátna komisia potvrdila aj v prípade predošlých prezidentských volieb v roku 2016.

Na pozadí pokračujúcich obvinení navrhol Vladimir Putin v piatok „výmenu záruk vzájomného nezasahovania do vnútorných záležitostí, vrátane volebných procesov, vrátane využívania informačných a komunikačných technológií a metód špičkových technológií.“

Ruský prezident sa vyjadril, že konfrontáciu v digitálnom priestore vníma ako najzávažnejšiu strategickú výzvu súčasnosti.

Okrem návrhu dohody vyzval k obnoveniu komunikačných kanálov a vytvorenie platformy na diskusiu o medzinárodných bezpečnostných záležitostiach ohľadom informačných a komunikačných technológií.

Spoločné preventívne kroky v kyberpriestore prirovnal k obdobiu studenej vojny, kedy eskalácii medzi USA a Sovietskym zväzom bránili bilaterálne dohody.


Lenka Gallovičová, Kristína Urbanová