Kyjev verí, že kybernetické zbrane budú o pár rokov dôležitejšie než jadrové

Kyjev verí, že kybernetické zbrane budú o pár rokov dôležitejšie než jadrové

Najčastejšími obeťami kyberútokov na Ukrajine sú banky a webstránka prezidenta.

Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Oleksij Danilov na stretnutí s delegáciou amerického senátu povedal, že kybernetická bezpečnosť je jednou z top priorít jeho úradu a kľúčovou zložkou národnej bezpečnosti. Môže za to fakt, že v dnešnom globalizovanom svete sa čoraz viac objavujú hybridné formy vedenia vojny.

„V nasledujúcich piatich až desiatich rokoch sa kybernetické zbrane stanú číslom jeden vo svete, a dokonca aj jadrové zbrane stratia na význame,“ skonštatoval s tým, že kyberkriminalita nepozná hranice, a preto je pre štát ochrana informácií a zariadení rozhodujúca.

Danilov tiež informoval, že jeho úrad momentálne pracuje na aktualizácii stratégie kybernetickej bezpečnosti a rozvoji Národného koordinačného centra pre kyberbezpečnosť. Podľa zástupcu tajomníka Serhija Demedjuka centrum v budúcnosti nadviaže spoluprácu s podobnými centrami v partnerských krajinách.

Banky a prezident

Danilov zopakoval svoje vyhlásenie zo začiatku tohto mesiaca, keď na stretnutí RNBO oznámil, že subjekty takzvaného systému národnej kyberbezpečnosti odvrátili v novembri celkovo jedenásť kybernetických útokov.

„Toto sú zbrane budúcnosti a prezident Ukrajiny venuje náležitú pozornosť otázke kybernetickej obrany. Ak sa bavíme o digitalizácii štátu, musíme pochopiť, že táto digitálna doména by mala byť chránená.“

Podľa Danilova čelia neustálym útokom hlavne banky a oficiálna stránka ukrajinského prezidenta, ktoré operujú v takzvanom 24/7/365 režime.

(VK)