Lodiarsky gigant hlási výpadok siete, nevylúčil kybernetický útok

Spoločnosti nefunguje webstránka ani zákaznícky systém.
Lodiarsky gigant hlási výpadok siete, nevylúčil kybernetický útok

Druhý najväčší lodný prepravca na svete Mediterranean Shipping Company (MSC) na Twitteri informoval o výpadku siete v jednom zo svojich dátových centier.

Spoločnosti od piatku nefungujú webové stránky ani online rozhranie pre klientov. Zákazníci sa tak musia spoliehať iba na telefonickú podporu a asistenciu miestnych delegátov.

Ako dočasné bezpečnostné opatrenie technici znefunkčnili všetky servery v napadnutom datacentre v Ženeve. Príčina výpadku doposiaľ nie je známa, avšak spoločnosť nevylúčila možnosť kybernetického útoku.

Podľa Wall Street Journal majú kyberútoky v takýchto prípadoch potenciál ochromiť manažment lodného transportu na dlhé týždne. Stovky plavidiel MSC, ktoré prepravujú zhruba 16 % celosvetového tovaru, by sa tak mohli zaseknúť v prístavoch či blokovať logistické terminály.

Negatívnu skúsenosť s hekermi má aj líder na trhu lodnej prepravy, dánska spoločnosť A.P. Moller-Maersk.  Tú v roku 2017 zasiahol agresívny ransomvér NotPetya z Ruska.

Maersk vtedy musel v priebehu pár dní preinštalovať približne 45 000 počítačov a 4 000 serverov. Celkové straty sa v dôsledku útoku vyšplhali na 300 miliónov dolárov.

(KU)