Louisiana vyhlásila po kyberútoku núdzový stav

Louisiana vyhlásila po kyberútoku núdzový stav

Incident sa stal len dva dni po všeobecných voľbách.

Guvernér amerického štátu Louisiana John Bel Edwards v piatok vyhlásil núdzový stav po tom, čo ich počítače napadol začiatkom týždňa ransomvér.

Kancelária guvernéra v správe uviedla, že štát nezaplatil výkupné a strate dát sa mu podarilo zabrániť rýchlym nasadením CSIRT tímu, ktorý izoloval napadnuté systémy. Odstávka siete však spôsobila nedostupnosť niektorých štátnych webstránok a e-mailových schránok.

Podľa agentúry Associated Press útok zasiahol desať percent z približne päťtisíc počítačov miestnej vlády. Najviac škôd napáchal na úrade pre motorové vozidlá, ktorý musel kvôli oprave počítačov zatvoriť svoje pobočky na celý týždeň.

Neal Underwood, zástupca vedúceho informačného oddelenia, napriek tomu tvrdí, že ransomvérový útok nebol katastrofálny a že všetky úrady by mali plne fungovať do pondelka.

Hoci páchateľ doposiaľ nie je známy, podľa Underwooda útok prišiel zo zahraničia.

„Bol to sofistikovaný a koordinovaný útok. Nebol to len tak nejaký nespokojný tínedžer, ktorý sedí doma u rodičov v suteréne.“

Celý incident sa odohral len dva dni po druhom kole všeobecných volieb, v ktorých si ľudia volili guvernéra, generálneho prokurátora a iných predstaviteľov vlády. Štátny tajomník Kyle Ardoin ale vylúčil, že by tento kybernetický útok mal nejaký vplyv na výsledky volieb, ktoré budú podľa plánov potvrdené v utorok.

(VK)