Mexickú ropnú spoločnosť Pemex zasiahol ransomvér, podozrivými sú Američania

Mexickú ropnú spoločnosť Pemex zasiahol ransomvér, podozrivými sú Američania

Mexiko z útoku obviňuje americké investičné fondy.

Minulý týždeň došlo v mexickej štátnej spoločnosti Pemex k hromadnému výpadku počítačov a narušeniu emailovej komunikácie. Minister obrany Alfonso Durazo a minister financií Arturo Herrera najskôr ubezpečovali, že Mexiko malo útok pod kontrolou a že nezasiahol systémy s dôvernými informáciami.

Rýchlo sa však ukázalo, že zo serverov citlivé informácie predsa len unikli. Útočníci za ne od naftárskej spoločnosti, ktorá sa topí v dlhu 100 miliárd dolárov, požadovali výkupné päť miliónov dolárov vo forme bitcoinov. Na ich zaplatenie dostali 48-hodinové ultimátum.

Podľa informácií portálu La Política Online panuje medzi členmi mexickej vlády podozrenie, že za heknutie sú zodpovedné americké investičné fondy Aurelius, Elliot či FG Hemisphere obchodujúce s dlhopismi. O druhom z nich v roku 2018 denník Guardian písal, že má väzby na spoločnosť Cambridge Analytica, ktorá bola zodpovedná za krádeže informácií a ovplyvňovanie volieb po celom svete.

Podľa jednej teórie sa útočníci snažili upriamiť pozornosť ratingových firiem na to, že firma nie je schopná chrániť svoje systémy a informácie v nich. Výsledkom malo byť potom oslabenie ratingu Pemexu, čo by znížilo hodnotu jeho akcií a zvýšilo ich nákup. To by bol veľký problém pre mexickú vládu, ktorá by čelila hrozbe oslabenia meny.

(DL)