Microsoft uteká pred americkými zákonmi do Európy

Americké technologické firmy majú po prevalení informácií o povinnej spolupráci s tajnými službami problém s dôveryhodnosťou. Microsoft sa snaží škody napraviť vybudovaním dátových centier v Nemecku, kde platia prísnejšie pravidlá ochrany súkromia.

Čoraz viac spoločností presúva svoju komunikačnú a dátovú infraštruktúru na takzvané cloudové služby. Je to pre ne lacnejšie, pohodlnejšie a v mnohých ohľadoch aj bezpečnejšie. Rovnako sa správajú aj mnohí bežní súkromní užívatelia. Jedným z poskytovateľov podobných služieb je aj všetkým známa spoločnosť Microsoft.

Rovnako ako pre ostatné americké softvérové spoločnosti je pre ňu dôležité získať naspať dôveru zákazníkov. Prišli o ňu po zverejnení informácií, ktoré poskytol Edward Snowden. Vysvitlo z nich, že americké spoločnosti sú povinné odovzdávať federálnej vláde a jej inštitúciám všetky informácie a dáta, o ktoré požiada. Nezáleží pri tom, kde sa fyzicky datacentrum nachádza. Microsoft momentálne vedie súdny spor s americkou vládou, pretože odmieta vydať e-maily občana Spojených štátov, ktoré sa však fyzicky nachádzajú v datacentre v Írsku.

Aby zamedzili podobným žalobám, nové dátové centrá primárne určené pre európskych zákazníkov, bude spravovať nemecká firma T-Systems (dcéra Deutsche Telekomu) a zamestnanci Microsoftu nebudú mať k dátam prístup. Nemecké zákony na ochranu súkromia a nedotknuteľnosti dát sú jedny z najtvrdších na svete, Microsoft preto dúfa, že si týmto krokom udrží dnešných a získa nových zákazníkov. No ako podotkol server TheVerge, lokálne výzvedné služby (aj nemecká BND) v minulosti často spolupracovali a zdieľali informácie so svojimi americkými partnermi, je preto otázne, či sa podarí zabezpečiť nedotknuteľnosť dát.

V každom prípade sa jedná o bezprecedentný krok, ktorý pravdepodobne spôsobí zmeny v celom odvetví poskytovania cloudových služieb. Spolu s krachom dohody Safe Harbour a snahami Európskej komisie o budovanie jednotného európskeho cloudového priestoru to významných poskytovateľov služieb prinúti budovať nové dátové centrá na starom kontinente. Čo prinesie pracovné miesta, a azda aj zvýši súkromie.

(JF)