Milióny smart zariadení sú v ohrození

Mnoho výrobcov stále neopravilo tri roky starú chybu softvéru, ktorý používajú milióny smart televízií, routerov a telefónov. Zariadenia sú tak zraniteľné.

Veo Zang, analytik mobilných hrozieb z Trend Micro, vyhlásil, že napriek novšiemu softvéru so záplatou vydanom už v decembri 2012 našli 547 aplikácií, ktoré stále používajú neopravenú verziu softvéru. Chyba sa nachádza vo vývojových nástrojoch pre tvorbu aplikácií, známymi ako SDK.

Chyba sa týka až 6,1 milióna zariadení a známych aplikácií, ako sú napríklad ­Netflix a Tencent QQMusic. Druhú z nich v Číne používa sto miliónov ľudí, po upozornení však aplikáciu hneď opravili. Z 547  ohrozených aplikácií sa nachádza až 326 v obchode Google Play.

“Sú to veľmi populárne aplikácie, ktoré ohrozujú milióny používateľov, okrem toho sú ohrozené aj smart televízie a routre,” napísal Zang vo vyhlásení.

Vzniká tak obava, ako výrobcovia televízií opravujú softvérové chyby vo svojich zariadeniach. Ich aktualizácie zďaleka nie sú také časté ako pri výrobcoch softvéru. Používatelia sa tak s vekom produktov môžu stať zraniteľnejší voči útokom.

“Táto chyba môže spôsobiť nielen zamrznutie zariadenia, ale aj spustiť akýkoľvek škodlivý kód. Vďaka možnosti spustiť akýkoľvek kód má útočník možnosť prebrať nad zariadením kontrolu podobne ako pri počítači.” dodáva Zang.

(EN)