Mossack Fonseca čelí pravdepodobne najväčšiemu úniku dát v histórii

Panamská spoločnosť pomáhala svojim klientom prepierať peniaze a vyhýbať sa plateniu daní. Na zozname figurujú známe mená politikov, kráľovských rodín, filmových hviezd a športovcov. Strojca útoku zatiaľ nie je známy.

Nemecký denník Suddeutsche Zeitung v nedeľu zverejnil údaje panamskej právnickej poradenskej spoločnosti Mossack Fonseca, ktorá podľa dostupných informácií mala svojim klientom  pomáhať s prevádzaním peňazí do daňových rajov, vyhýbaním sa plateniu daní a s inými finančnými transakciami, ktoré boli na hrane zákona.

Uniknuté údaje pokrývajú obdobie od 70. rokov až do roku 2015 a obsahujú detaily o zhruba dvestotisíc offshorových firiem, ktoré pôsobili vo viac ako dvesto krajinách sveta. Najcitlivejšie sú však prepojenia týchto firiem so svetovými lídrami, politikmi a inými známymi osobnosťami. Medzi menami figurujú napríklad Lionnel Messi, Petro Porošenko, zosnulý otec britského premiéra Davida Cameroona, spolupracovníci blízkovýchodných diktátorov Husního Mubaraka, Muammara Kaddáfího, Bašára Asada, hollywoodske hviezdy Jackie Chan a Pedro Almodóvar či osoby blízke ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Nemecký denník údaje získaval postupne. V zašifrovanej forme mu ich posielal anonymný zdroj. Celkovo ide o 11.5 miliónov súborov s kapacitou 2,6 terabajtov dát, čo je viac ako pri kauze Wikileaks a Edwardovi Snowdenovi. Riaditeľ panamskej firmy Ramón Fonseca priznal, že ich firmu hackli a považuje to za zločin. Zároveň popiera akékoľvek nelegálne aktivity a celý prípad považuje za “medzinárodnú kampaň proti ochrane osobných údajov”. Reagoval najmä na fakt, že nemecký denník dostupné údaje ďalej posunul Medzinárodnému konzorciu pre investigatívnu žurnalistiku (ICJ), ktorý pôsobí vo Washingtone a združuje reportérov z viac ako sto spravodajských médií.

Kto za útokom stojí, zatiaľ nie je známe, ale k hacknutiu mohlo dôjsť aj nedbanlivosťou pracovníkov firmy. Ako hovorí Emily Orton, riaditeľ Darktrace (firma zaoberajúca sa kyberbezpečnosťou korporátnych firiem) aj tri roky po incidente so Snowdenom sa ukazuje, že zraniteľnosť komplexných počítačových sietí narastá. Generálny manažér spoločnosti Guidance Software Nick Pollard dodáva, že “pre každú organizáciu by mala byť dôležitá nielen bezpečnostná stratégia, ale hlavne jej uplatňovanie v praxi a definovanie, kde sú údaje uložené a hlavne kto k nim má prístup”. Každý zamestanec firmy by podľa neho mal prejsť dôkladným školením o možnosti kyberútokov, lebo práve radoví zamestanci firiem a koroporácií predstavujú jednak prvú líniu obrany proti útoku, ale zároveň sú aj najväčšou slabinou.

(RR)