Na Pokémonov zaútočili hackeri

Nová mobilná hra Pokémon GO je pre hráčov dostupná iba niekoľko dní, no ihneď po vydaní spôsobila celosvetový ošiaľ. Netrvalo dlho a popularita aplikácie okrem samotných hráčov prilákala aj pozornosť hackerov.

Počas uplynulých dní sa aplikácia Pokémon GO stala dostupnou pre hráčov v ďalších 26 krajinách. Spolu s týmto rozšírením prišiel aj výpadok serverov, ktoré zabezpečujú stály chod aplikácie. Hoci sa môže zdať, že zaň môže práve rýchly nárast počtu hráčov, pravda môže byť inde.

Servery zaznamenali dva výpadky počas víkendu, pričom jeden sa priamo kryje so spomínaným rozšírením pokrytia a spôsobila ho nie príliš známa skupina PoodleCorp. Jej členovia nie sú známi. K útokom sa prihlásili na Twitteri a svojej webovej stránke. Tvrdia o sebe, že je ich šesť a zameriavajú sa najmä na DDoS (Distrubuted Denial of Service) útoky. Okrem serverov Pokémon GO v minulosti napadli aj servery hráčskych platforiem Battle.Net a League of Legends.

Hackeri z PoodleCorp však neboli jediní, kto na Pokémon GO počas víkendu zaútočil. Ako cieľ si hru vybrala i známejšia skupina OurMine, ktorá sa v ostatnom čase sústredila na hackovanie profilov vysokopostavených ľudí v technologických spoločnostiach. Medzi jej obete patria napríklad Mark Zuckerberg (Pinterest, Twitter) či Sundar Pichai (Quora) a tentoraz sa prihlásili i k DDoS útoku na servery Pokémonu.

Podľa zverejnených informácií je OurMine trojčlenná skupina hackerov, ktorá sa vyhlasuje za white-hat (hackeri, ktorých cieľom nie je páchať škody, ale skôr upozorniť na chyby zabezpečenia). V skutočnosti si však získali skôr opačnú reputáciu. Najmä po útokoch na viacero youtuberov, od ktorých získali takmer 40-tisíc dolárov. Hackeri z OurMine ešte pred útokom zverejnili správu, v ktorej upozorňovali na nadchádzajúci výpadok serverov. Varovali, že budú neprístupné, ak sa s nimi tvorcovia hry zo spoločnosti Niantic nespoja, aby ich mohli naučiť ochrániť svoje servery.

Firma Niantic nepotvrdila, že sa stala terčom hackerov. Na Twitteri však ešte počas útokov potvrdila, že problém identifikovala a pracuje na jeho odstránení. Útoky boli ukončené v pondelok ráno a OurMine oznámila, že v nich nebude pokračovať. Lenže hackeri z PoodleCorp sa zrejme rozhodli pokračovať. Na Twitteri zverejnili správu, v ktorej označili Pokémon Go spolu s dátumom 1. august. Skupina tak zrejme pripravuje druhú vlnu útokov.

(MK)