Nešťastný japonský študent vypol stovky školských stránok

Frustrovaný stredoškolák čelí obvineniu za údajné odstavovanie webových stránok škôl. Celkovo napadol stránky 444 škôl.

V novembri minulého roku sa vtedy len 15-ročný japonský študent pokúsil o svojskú mladícku revoltu. V Japonsku sa totiž na vzdelanie kladie veľký dôraz, pretože iba Japonec s vysokoškolským diplomom z renomovanej univerzity môže získať prácu v renomovanej firme. Potrebe kvalitného vzdelania a získania dobre platenej práce sa tak podriaďuje životný štýl celej japonskej spoločnosti.

Podľa mladíkových slov bolo cieľom útokov poukázať na neschopnosť učiteľov, čo je v krajine, v ktorej učitelia požívajú úctu, celkom neobvyklé. Dôvodom malo byť správanie učiteľov k žiakom a potláčanie ich individuality a názorov.

Dnes už 16-ročný študent sa nabúral do servera Osakského regionálneho vzdelávacieho výboru a prostredníctvom neho opakovane vypínal školské webové stránky v celom regióne. Na monitorovanie útokov používal svoj mobilný telefón a chcel sa pripojiť k hackerskému hnutiu Anonymous.

Za takýto čin hrozí v Japonsku trojročné väzenie alebo pokuta 500-tisíc jenov ( približne 4100 eur), no vzhľadom na vek páchateľa sa nepredpokladá uloženie trestu odňatia slobody.

Japonsko sa v súčasnosti borí s problémom hackerstva a s nedostatkom IT odborníkov a za posledné mesiace hlásia japonské firmy a úrady, vrátane kancelárie premiéra a firmy Nissan, viac než tisíc napadnutí.

(AS)