Nový Zéland odmietol Huawei, nemôže sa podieľať na budovaní 5G

Nový Zéland odmietol Huawei, nemôže sa podieľať na budovaní 5G

Wellington rozhodol, že na výstavbu novej mobilnej siete nebudú použité technológie od čínskeho giganta.

Jeden z najväčších telekomunikačných operátorov na Novom Zélande potvrdil, že jeho návrh na použitie zariadení Huawei pri výstavbe 5G siete zablokovala tamojšia spravodajská služba. Účasť čínskej firmy na projekte novozélandskej spoločnosti Spark by podľa spravodajcov znamenala „významné riziká pre národnú bezpečnosť“.

Nový Zéland sa tak pridáva k ďalším štátom, ktoré vnímajú Huawei ako bezpečnostnú hrozbu. K rovnakému kroku sa v auguste odhodlala aj Austrália. Obe krajiny v tom podporili Spojené štáty.

„Spojené štáty sa zasadzujú za bezpečné telekomunikačné siete a dodávateľské reťazce, ktoré sú nezávislé od dodávateľov podriadených zahraničnej vláde alebo neprimeranému vplyvu,“ píše sa v stanovisku amerického veľvyslanectva v Austrálii.

Američania pred Huaweiom varujú dlhodobo. Väzby na čínsku vládu podľa nich znehodnocujú jeho produkty a vystavujú ich možnému špehovaniu a zasahovaniu.

Americká vláda preto nedávno spustila rozsiahlu kampaň, ktorá má spojencov odradiť od telekomunikačných zariadení tejto čínskej firmy.

Podľa zdrojov denníka The Wall Street Journal mali predstavitelia americkej vlády informovať svoje náprotivky v spriatelených štátoch o kyberbezpečnostných rizikách, ktoré sa spájajú so zariadeniami Huawei. Týkalo sa to napríklad Nemecka, Talianska a Japonska.

Spojené štáty okrem toho údajne zvýšili peňažnú pomoc na rozvoj telekomunikácií v tých krajinách, ktoré sa vyhýbajú čínskym technológiám. USA sa obávajú, že zo vzostupu čínskej spoločnosti by mohla profitovať tamojšia autoritárska vláda a nepriatelia USA.

Huawei takéto obvinenia odmieta. Tvrdí, že je súkromnou firmou, ktorú vláda v Pekingu nekontroluje.

Kým vyspelejším štátom takéto ubezpečenia prestávajú stačiť, niektoré rozvojové štáty sú stále ochotné používať čínske technológie aj v citlivých oblastiach, ako sú telekomunikácie. Čínske vybavenie je totiž pre ne cenovo dostupnejšie.

Príkladom je Papua-Nová Guinea, ktorá v utorok potvrdila, že svoju zmluvu s Huaweiom dodrží. Spoločnosť má v krajine pomôcť vybudovať internetovú sieť. Papua-Nová Guinea zároveň odmietla spoločnú ponuku od Austrálie, Spojených štátov a Japonska. Minister pre investície William Duma rozhodnutie obhajoval tým, že projekt je už zo 60 percent hotový, a že ponuka západných mocností na poslednú chvíľu vyznieva „trochu povýšenecky“.