Obama má obavy o bezpečnosť energetických sietí

Kyberútok na rozvodnú sieť môže zastaviť každodenný život a ohroziť ekonomickú bezpečnosť krajiny. Americký prezident varuje, že nedostatok pozornosti kyberochrane môže viesť k potenciálnym katastrofickým kyberútokom, ktoré by mohli spôsobiť masívne výpadky infraštruktúry a paralyzovať krajinu.

Fyzická infraštruktúra Spojených štátov je zraniteľná. Hlavne elektrické rozvodné siete sú veľmi citlivé na kybernetické útoky, ktorých dôsledky by boli ničivé a dlhotrvajúce. Keď sa americký žurnalista a zároveň autor novej knihy „Lights Out“ Ted Koppel opýtal bývalej ministerky vnútornej bezpečnosti Janet Napolitana, aká je pravdepodobnosť, že útočník môže poškodiť infraštruktúru USA, odpovedala mu, že 80- až 90-percentná. Zároveň pripustila, že neexistuje žiadny konkrétny plán ako reagovať na katastrofu takého rozsahu.

Americký prezident Barack Obama povedal, že USA nemíňa dosť peňazí na ochranu kritickej infraštruktúry pred kyberútokmi a mesiac november vyhlásil za mesiac ochrany a odolnosti kritickej infraštruktúry. Ide o súčasť snahy jeho administratívy podporiť lepšie financovanie pre federálne cesty, mosty, tunely, energetické siete a energetické systémy. Obama tiež tvrdí, že USA zatiaľ neinvestovali dosť peňazí do existujúcej infraštruktúry, čo môže predstavovať hrozbu nielen pre ich národnú bezpečnosť, ale ohrozuje to aj ich ekonomický rast. Pred týmto nebezpečenstvom varujú aj bezpečnostní experti.

Riaditeľ Národnej bezpečnostnej agentúry Michael Rogers vlani na jeseň povedal, že Čína a jedna alebo dve ďalšie krajiny by boli schopné takéhoto kyberútoku. Bezpečnostní experti podozrievajú aj Irán.

Obamova administratíva podniká kroky, aby takejto katastrofe zabránila. Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť vytvorilo koncom leta 2015 nový výbor zameriavajúci sa na posilnenie digitálnej ochrany verejných sieti, ktorého úlohou bude hodnotiť, ako sú USA pripravené čeliť takýmto hrozbám.

Hackeri už dávno začali útočiť a zosmiešňovať ministerstvo energetiky (Department of Energy), ktoré dohliada na rozvodné siete USA. Toto oddelenie je neustále cieľom kybernetických útokov pričom bol ich počítačový systém medzi rokmi 2010 a 2014 prelomený viac než 150-krát.

(MM)