Peking sa chce do troch rokov zbaviť všetkých zahraničných technológií

Dôvodom je obchodná vojna so Spojenými štátmi.

Čínska vláda na jar tohto roku prijala opatrenie, ktorým chce znížiť vplyv zahraničných spoločností v krajine. Takzvané nariadenie „3-5-2“ predpokladá, že do troch rokov vládne úrady a verejné inštitúcie nahradia všetok cudzí hardvér a softvér čínskymi alternatívami. Nariadenie začne platiť budúci rok. Informoval denník Financial Times, ktorému sa podarilo získať utajovaný dokument minulý týždeň.

Názov nariadenia je odvodený od percentuálnych cieľov, ktoré Čínska komunistická strana stanovila štátnym organizáciám. V prvom roku musia dotknuté inštitúcie nahradiť 30 percent zahraničného hardvéru a softvéru, v nasledujúcom roku by to malo byť až 50 percent a v poslednom roku 2022 je naplánovaných zvyšných 20 percent.

Podľa odhadov bude treba vymeniť približne 20 až 30 miliónov kusov techniky. Výmena zasiahne najviac spoločnosti ako HP, Dell či Microsoft, ktoré patria medzi známych dodávateľov čínskej vlády.

Vzhľadom na finančnú náročnosť plánu sa však neočakáva, že vláda bude týmto smerom tlačiť aj súkromné firmy.

Podľa Paula Triola z konzultačnej firmy Eurasia Group sú dôvodom tejto urýchlenej snahy o technologickú sebestačnosť nedávne sankcie zo strany Spojených štátov.

„Čínsky program 3-5-2 je len špička novej kopije. Cieľ je jasný – dostať sa do priestoru, v ktorom do značnej miery chýbajú také typy hrozieb, akým práve čelia ZTE, Huawei, Megvii a Sugon,” uviedol na príklade firiem, ktorých sa týka zákaz obchodovania s americkými dodávateľmi.

Vláda prijala dokument približne v rovnakom čase, ako nariadila svojej armáde, aby vytvorila vlastný operačný systém, ktorý by mal nahradiť doteraz používaný Windows. Peking chce zabrániť tomu, aby Washington mohol preniknúť do čínskej vojenskej siete napríklad pomocou zadných dvierok.

Podobný postoj zaujalo nedávno aj Rusko. Prezident Vladimir Putin podpísal začiatkom mesiaca zákon, ktorým chce prinútiť predajcov k tomu, aby sa v krajine predávali len elektronické zariadenia s predinštalovaným ruským softvérom.

Nový zákon má za cieľ podporiť ruské IT firmy a pomôcť im zvýšiť ich konkurencieschopnosť na domácom trhu, ktorému dominujú Apple, Samsung a Huawei.

(RS)