Phineas Fisher ponúka sto tisícovú odmenu za heknutie bánk a ropných spoločností

Phineas Fisher ponúka sto tisícovú odmenu za heknutie bánk a ropných spoločností

Peniazmi chce pomôcť hektivistom, ktorí hekujú vo verejnom záujme.

Známy heker Phineas Fisher nedávno zverejnil manifest, v ktorom vyzýva na heknutie cieľov ako sú ťažobné spoločnosti v Južnej Amerike, izraelský dodávateľ spyvéru NSO Group alebo ropná spoločnosť Halliburton. Za odmenu sľubuje 100-tisíc dolárov, ktoré vyplatí v kryptomene bitcoin alebo monero. Informoval portál Vice.

Fisher vo svojom manifeste okrem výziev na boj proti nerovnosti a kapitalizmu píše, že „hekovanie za účelom získavania a uverejňovania takých dokumentov, ktoré sú vo verejnom záujme, je jedným z najlepších spôsobov ako môžu hekeri využiť svoje schopnosti v prospech spoločnosti.“ Odmena má týmto hekerom zaistiť finančné prostriedky na svoj život.

Rôzne firmy ponúkajú podobné odmeny v tzv. bug bounty programoch. Cieľom týchto programov je, aby etickí hekeri našli chyby v ich softvéri, ktoré potom nahlásia, aby ich firma mohla opraviť a ponúkať tak bezpečnejšie služby. Fisherova ponuka je však výzvou na trestnú činnosť.

Bráni sa tým, že okrem kyberkriminality je to aj aktivizmus, ktorý je motivovaný túžbou po spoločenských zmenách a sám z neho nemá žiadny úžitok.

Phineas Fisher je jedným z najvplyvnejších a najznámejších hektivistov. Hlási sa k viacerým hekerským aktivitám, ako boli napríklad ukradnutie 40 gigabajtov dát od Gamma Group či preniknutie do serverov talianskej spoločnosti Hacking Team. Obe spoločnosti vyvíjali spyvéry pre policajné a spravodajské agentúry po celom svete.

(SK)