Počítačový vírus už týždne trápi súdny systém Philadelphie

Počítačový vírus už týždne trápi súdny systém Philadelphie

Nefunguje ani prístup na internet.

Výpadok online súdneho systému vo Filadelfii trvá už od 21.mája, keď neznámy vírus zablokoval prístup k sieti.

Škodlivý softvér sa najskôr objavil na niekoľkých počítačoch. Ako preventívne opatrenie sa následne rozhodli vypnúť celý systém. Neznamená to, že súdy prestali úplne pracovať. Podmienkou je však osobná návšteva aj v prípadoch, keď doteraz stačilo vyplniť potrebné dokumenty na internete.

K dispozícii nie sú žiadne verejne dostupné informácie o tom, kedy by sa problémy mohli vyriešiť. „Neexistuje žiadny definitívny harmonogram, kedy budú tieto služby plne funkčné,“ uviedlo vedenie filadelfskej justícii vo svojom vyhlásení.

Škoda je obzvlášť závažná pre oblasť bytového práva. Hrozí, že sa niektoré žiadosti o odloženie procesu opätovného odkúpenia domu bankou môžu stratiť. To by pre dlžníka mohlo znamenať, že predčasne stratí svoj dom.

Aj z tohto dôvodu Rachel Gallegos, s projektom Philadelphia Unemployment, požiadala sudcu, aby na mesiac zastavil zabavovanie majetku. Sudca sa však návrh zamietol.

Podobný problém sa vyskytol o niekoľko dní skôr v Baltimore. Ransomvér mestu vypol úplne všetko od emailu až po systémy, ktoré umožňujú obyvateľom platiť účty za vodu či nakupovať domy.

Podľa New York Times je na vine exploit Národnej bezpečnostnej agentúry známy ako EternalBlue, ktorý bol použitý aj pri iných kybernetických útokoch.

(SK)