Podvodníci z Číny sa s Uberom vozia zadarmo

Celosvetovo populárna alternatíva ku klasickým taxi službám, Uber, pred niekoľkými týždňami dorazila aj na Slovensko. Na jej používanie si stačí stiahnuť aplikáciu, zadať číslo kreditky a nechať sa odviezť. Výhodou je nižšia cena, no aj túto službu už napadli hackeri.

Viacero používateľov aplikácie Uberu prekvapilo, keď pri kontrole svojich jázd zistili, že sa údajne vozili po uliciach čínskych miest. O týchto nezrovnalostiach informovali najmä na fórach a Twitteri. Ich hacknuté účty zrejme využívali podvodníci na bezplatné cestovanie.

Ako je možné, že účty týchto používateľov boli využité bez ich vedomia, tisíce kilometrov ďaleko? V marci 2015 portál Motherboard informoval že tisícky Uber účtov sa predávajú na dark webe. V máji následne viacero používateľov informovalo o neautorizovaných jazdách, ktoré boli platené z ich účtov, no spoločnosť im iba odporúčala zmeniť heslo. Uber predpokladal, že účty boli kompromitované iným spôsobom.

Zároveň Uber pre podozrenie z podvodu uzavrel veľké množstvo účtov čínskych šoférov. Spravodajský portál wantchunatimes.com prišiel s dvoma možnosťami, ako sa dá systém oklamať. Jednou je, že šofér používa hacknutý smartfón, ktorý dokáže využívať viacero čísiel. Tie môžu byť použité na registrovanie viacerých Uber účtov. Šoféri si tak môžu akceptovať jazdy bez toho, aby niekam skutočne jazdili. Iní sa dohodnú s niekým, aby požiadal o jazdu, o ktorú nemá záujem a dotáciu si následne rozdelí s falošným pasažierom.

Spoločnosť sa však stále snaží zlepšovať úroveň svojej bezpečnosti. Nedávno experimentovala s viacúrovňovou autentifikáciou. Ako odpoveď na tieto neautorizované jazdy najala dvoch známych hackerov, ktorých úlohou je nájsť chyby v softvéri.

(MK)