Prvý kybernetický útok na dodávateľa obnoviteľných energií v USA

Prvý kybernetický útok na dodávateľa obnoviteľných energií v USA

K prerušeniu dodávky elektriny nedošlo. 

Kybernetický útok na jar tohto roku zasiahol vývojára zdrojov obnoviteľnej energie v americkom Utahu. Spoločnost sPower po ňom stratila spojenie s desiatkami veterných a solárnych fariem.

Incident, počas ktorého hekeri opakovane reštartovali firewall systému, trval približne desať hodín. Prevádzkovateľ rozvodnej siete nakoniec zistil, že nebol aktualizovaný firmvér na napadnutom firewalli. Po aktualizácií už hekeri v útoku nepokračovali. K prerušeniu dodávky elektriny nedošlo.

Napriek tomu, že incident neviedol k veľkým škodám, marcový útok pripomína, aké riziko predstavuje fakt, že mnoho spoločností neaktualizuje svoje systémy včas.

sPower je tak vôbec prvým poskytovateľom solárnej a veternej energie z obnoviteľných zdrojov v USA, ktorý sa stal obeťou kybernetického útoku. Okrem toho je spoločnosť prvým prevádzkovateľom elektrickej siete v USA, o ktorom je známe, že v dôsledku kybernetického útoku stratil spojenie so svojimi zariadeniami na výrobu energie.

Podobný prípad sa stal aj v Európe, keď oveľa sofistikovanejšie útoky zasiahli ukrajinské energetické siete v zime 2015/2016. Ruskí hekeri vtedy na niekoľko hodín obmedzili dodávky energie pre takmer pol milióna Ukrajincov.

(SK)