Ráčite kúpiť vakcínu alebo očkovací pas? Obchodníci na darknete ponúkajú aj zľavu

Ráčite kúpiť vakcínu alebo očkovací pas? Obchodníci na darknete ponúkajú aj zľavu

Kyberkriminálnici našli ďalšiu cestu, ako sa nabaliť na pandémii. Na darknete predávajú dôveryhodne pôsobiace falošné negatívne testy, vakcinačné pasy či dokonca samotné vakcíny.

Výskumníci zo spoločnosti Check Point upozornili na nový trend, ktorý reflektuje – či už úprimný alebo nútený – záujem verejnosti o očkovanie proti koronavírusu.

Certifikáty o absolvovaní očkovania majú do budúcnosti predstavovať vstupenku pre voľný pohyb osôb bez nutnosti absolvovania dodatočného testu alebo karantény.

Výskumníci kontaktovali jedného z predajcov takýchto certifikátov. Stačilo zaslať údaje a zaplatiť požadovanú sumu.

Je to naša práca… Urobili sme to mnohým ľuďom a všetko je v poriadku.

Predajca takto záujemcov uisťoval, že sa nemusia ničoho báť. Dokument, ktorý následne obdržali, bol kópiou certifikátu z polikliniky v Moskve.

Výskumný tím zároveň upozornil na trojnásobný nárast reklám ponúkajúcich vakcíny v priebehu troch mesiacov.

Na hackerských fórach predajcovia ponúkajú vakcíny AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sputnik či SINOPHARM. Ceny sa pohybujú v rozpätí od 500 do 1000 amerických dolárov.

Zdroj: Check Point

Záškodníkov výskumníci lokalizovali v USA, Španielsku, Nemecku, Francúzsku a Rusku. Správa zahŕňa aj britského predajcu, ktorý požadoval platbu v kryptomene.

Zľava dňa, neváhajte

„Robíme negatívne testy pre cestujúcich do zahraničia, pre získanie práce atď. Všetko je hotové do 24 hodín, bez veľkých záruk,“ objavilo sa na odlišnom hackerskom fóre.

Kúpte si 2 negatívne testy a tretí získate zadarmo!

Výskumníci zachytili webstránku, ktorá ponúka vystavenie negatívneho testu za 25 dolárov. Výsledky majú byť záujemcovi diskrétne doručené na jeho email do 30 minút.

Spoločnosť Check Point do svojej správy zhrnula aj niekoľko tipov, ako zvýšiť povedomie o alarmujúcej skutočnosti a predísť falzifikácii dokumentov.

Vyzdvihujú napríklad vytvorenie štátnych registrov, ktoré by viedli zoznam o absolvovaných testoch či zaočkovaných obyvateľoch a zdieľanie týchto informácií s ostatnými krajinami.

Vakcinačné pasy by mali obsahovať QR kód pre overenie autenticity dokumentu. Zvýšenú pozornosť treba venovať aj na gramatickým či terminologickým chybám na certifikátoch.


Klára Kaničárová