Rakúska diplomacia čelí vážnemu kybernetickému útoku

Rakúska diplomacia čelí vážnemu kybernetickému útoku

Podľa ministerstva môže ísť o prácu štátneho aktéra.

Rakúske ministerstvo zahraničných vecí v sobotu večer informovalo o kybernetickom útoku, ktorý zasiahol jeho informačné systémy. Hoci úrady útok odhalili okamžite a prijali patričné bezpečnostné protiopatrenia, podľa hovorcu ministerstva Petra Guschelbauera útok naďalej prebieha a jeho dĺžku nemožno momentálne odhadnúť.

Doposiaľ nie je známe ako páchatelia útočia a ani či došlo k úniku dát. Podľa rezortov diplomacie a vnútra však vzhľadom na závažnosť a povahu útoku nemožno vylúčiť, že ide o prácu štátneho aktéra. Podobné útoky totiž v minulosti zasiahli aj iné európske štáty.

Prípady z Bratislavy a Prahy

V roku 2018 sa hekerom podarilo preniknúť do neutajovaných sietí ministerstiev zahraničných vecí Slovenska aj Česka.

V prvom prípade išlo podľa slovenského Vojenského spravodajstva o prácu skupiny APT15, známej aj ako Ke3chang alebo Vixen Panda. Tá podľa spoločnosti ESET operuje z Číny a v minulosti útočila aj na ciele v Belgicku či Brazílii.

Neznámi čínski hekeri sa činili aj na českom rezorte diplomacie, odkiaľ podľa Bezpečnostnej informačnej služby ukradli množstvo dokumentov s tematikou odpovedajúcou záujmom tohto aktéra. Okrem nich podnikli kybernetickú špionáž aj hekeri z Ruska, ktorí do siete ministerstva prenikli cez zastupiteľský úrad ČR v zahraničí.

(VK)