Ransomvér Ryuk vyradil časť siete nemocníc v USA

Nemocnice v dôsledku útoku prišli o prístup k digitálnym službám, vrátane dôležitých údajov o pacientoch.
Ransomvér Ryuk vyradil časť siete nemocníc v USA

Sieť nemocníc a zdravotnej starostlivosti Universal Health Services (UHS) s viac ako 400 zariadeniami v USA, Portoriku a Veľkej Británii sa stala obeťou ransomvéru. Útok zničil jej digitálne siete po celých Spojených štátoch.

Nemocnice zostali bez prístupu k počítačovým a mobilným systémom. „Používame na všetko papier. Všetky počítače sú vypnuté,“ vyjadril sa pre WIRED jeden zo zamestnancov.

Viac informácií o priebehu incidentu pochádza práve od zamestnancov UHS. Podľa jedného z príspevkov na sieti Reddit škodlivý softvér na začiatku deaktivoval antivírusové programy.

Po približne jednej minúte sa počítače odhlásili a vypli. Nemocničný tím tak stratil prístup k laboratórnym, EKG a rádiologickým štúdiám a výsledkom.

Ambiciózny malvér

Zamestnanec UHS uviedol, že kompromitujúce súbory niesli príponu .ryk, ktorá je identifikátorom známeho ransomvéru Ryuk.

Ďalší zo zamestnancov pre Bleeping Computer potvrdil, že na jednej z obrazoviek dotknutých počítačov sa zobrazila fráza „Shadow of the Universe“, používaná Ryukom v poznámkach o výkupnom.

Ryuk nie je na kyberbezpečnostnej scéne neznámym pojmom. Prvýkrát sa objavil v roku 2018 a experti ho prisudzujú ruským hekerom Wizard Spider. Obvykle cieli na veľké korporátne ryby a v prípade úspešného útoku sa neštíti požadovať vysoké výkupné.

Prevádzkovatelia ransomvéru Ryuk si v neskoršom štádiu jeho existencie začali vypomáhať  trojanom TrickBot. Ten v infikovanom počítači spustí reverzný shell a vďaka manuálnemu prístupu k sieti otvorí záškodníkom cestu k inštalácii externého škodlivého softvéru.

V prípade UHS sa mal TrickBot do systému dostať prostredníctvom ďalšieho trojana Emotet, ktorého pôvod je možné vystopovať v škodlivej prílohe phishingovej kampane zo začiatku roka.


Sabína Huťová