Roubini: Tento rok budeme mať prvú globálnu kybernetickú vojnu

Hlavnými aktérmi majú byť Spojené štáty a jej protivníci.
Roubini: Tento rok budeme mať prvú globálnu kybernetickú vojnu

Americký profesor a ekonóm, ktorý predpovedal finančnú krízu v roku 2008, v tomto roku predvída, že svet zažije svoju prvú plnohodnotnú kybernetickú vojnu. V rozhovore pre Yahoo Finance povedal, že tento boj sa bude týkať najmä hlavných rivalov USA.

Podľa profesora Nouriela Roubiniho z newyorskej Stern School of Business budú kľúčovým bodom tohtoročné prezidentské voľby v Spojených štátoch. Ich protivníci z Číny, Ruska, Iránu a Severnej Kórey sa ich podľa neho budú snažiť ovplyvniť tak, aby podnietili roztržky medzi americkými elitami, a tým oslabili ich schopnosť demonštrovať svoju silu v zahraničí. Spôsob, akým sa to dá dokázať, spočíva podľa jeho slov v asymetrickej vojne.

„Uvalili sme na Rusko, Čínu, Severnú Kóreu a Irán sankcie… a oni nemôžu reagovať konvenčnými silami, pretože sme z konvenčného hľadiska silnejší než oni. Všetky štyri krajiny tiež cítia, že USA chcú zmenu ich režimu alebo ich chcú oslabiť, takže budú reagovať. Jediný spôsob, ako to môžu spraviť, je kybernetický,“ skonštatoval.

Rusko podľa neho už pri minulých amerických voľbách dokázalo, že je schopné nasadiť kybernetické zbrane, aby zasiahlo do volebného procesu. Ak by nastala podobná situácia aj tento rok, porazená strana, či už Demokrati alebo Republikáni, by sa podľa profesora mohli vyhovárať na zmanipulované voľby, čo by mohlo mať katastrofálne následky pre americký politický systém.

A hoci prvá obchodná dohoda medzi USA a Čínou mohla zmierniť napätie medzi oboma krajinami, Roubini tvrdí, že ich vzťahy sa naopak len zhoršia, keďže stratégia Washingtonu je Čínu obmedzovať, zatiaľ čo Peking vidí v Spojených štátoch prekážku ďalšieho rastu.

(SK)