Ruskí hackeri prenikli do amerických databáz voličov

Ruskí hackeri prenikli do amerických databáz voličov

Pred prezidentskými voľbami v roku 2016 sa ruskí hackeri dostali do registračných databáz voličov na Floride a vo Washingtone.

Podľa dvoch amerických úradníkov, ruská vojenská špionážna agentúra GRU bola zodpovedná za preniknutie do databázy Washingtonského okresu. Pred niekoľkými dňami guvernér Ron DeSantis informoval o ďalšom preniknutí ruských hackerov do dvoch okresov na Floride.

Podľa vyšetrovania hackeri získali prístup prostredníctvom emailu, keď pracovník klikol na odkaz.

DeSantis povedal, že hackeri nemanipulovali so žiadnymi údajmi a výsledky volieb neboli ohrozené. Ďalej dodal, že podpísal dohodu s FBI, aby nezverejňoval mená krajov, hoci volebné komisie v týchto krajoch si sú vedomé vniknutí.

Zákonodarcovia z krajov osobne nesúhlasia s tvrdením FBI, podľa ktorého agentúra nemohla zverejniť akékoľvek informácie o incidente. Vyjadril sa k tomu aj štátny tajomník Floridy Ked Detzner: „Občania si zaslúžia a majú právo poznať dôležité veci s ohľadom na ich volebnú bezpečnosť.“

Členovia kongresu z Floridy však sľubujú novú legislatívu na zmenu pravidiel týkajúcich sa oznámení o porušení volebnej infraštruktúry. Oznámili tak hneď, ako FBI potvrdila preniknutie hackerov do dvoch okresov Floridy.

Cieľom tohto úsilia je prinútiť federálne orgány, aby uverejňovali viac informácií o kybernetických útokoch hneď ako sa vyskytnú.

„Je nemožné naďalej držať tieto informácie v tajnosti a neinformovať verejnosť,“ dodala členka snemovne reprezentantov Stephanie Murphy.

FBI vydala hlásenie, v ktorom uisťuje, že vyšetrovatelia nezistili žiadnu aktivitu, ktorá ovplyvnila hlasovanie alebo prerušila volebný proces v rokoch 2016 a 2018. Ďalej informovala, že naďalej pracujú s volebýnmi komisiami a miestnymi, štátnymi aj federálnymi partnermi, aby proaktívne zdieľali informácie v rámci ochrany volebných sietí nielen na Floride, ale aj po celej krajine.

(SK)