Ruskí hackeri útokom na Dow Jones zarobili sto miliónov

FBI oznámila, že pri hackerskom útoku na americký Dow Jones bolo poškodených viac ako 3 500 užívateľov. Páchatelia zarábali vďaka tomu, že s predstihom získali dôležité obchodné informácie.

Ako informovala agentúra Bloomberg, skupina ruských hackerov infiltrovala servery Dow Jones & Co., ktorý je vlastníkom Wall Street Journal a vydáva aj niekoľko ďalších periodík. Hackeri údajne ukradli údaje predplatiteľov ako aj informácie o pohyboch na burze a obchodovaní ešte pred ich oficiálnym zverejnením.

Útok sa odohral ešte minulý rok, ale oficiálne potvrdenie prišlo len minulý týždeň. Dow Jones priznal, že v priebehu augusta 2012 až júla 2015 zaznamenal neautorizovaný prístup na svoje servery. Prezident firmy William Lewis oznámil, že firma práve posiela listy poškodeným zákazníkom, v ktorých ich informuje o doterajšom priebehu vyšetrovania a podniknutých krokoch. Zatiaľ je známe, že hackeri si odniesli kontaktné informácie a finančné údaje o platobných kartách a účtoch viac ako 3 500 zákazníkov

Prípadom sa od začiatku zaoberajú FBI a americké spravodajské služby. Hackeri si totiž okrem údajov o zákazníkoch odniesli, respektíve mali prístup k dôležitým obchodným informáciám ešte pred ich oficiálnym zverejnením. Prístup k ekonomickým tlačovým správam o akvizíciách a iných finančných fúziách na burze, ktoré za normálnych okolností podliehajú informačnému embargu, je cenným zdrojom informácií pre obchodníkov, ktorí tak môžu získať značný náskok pred konkurenciou. Celková odhadovaná strata, ktorú hackeri spôsobili, sa pohybuje vo výške sto miliónov dolárov.

(RR)