Rusko chce mať v mobiloch a počítačoch domáci softvér, FBI v ňom ale vidí hrozbu

Rusko chce mať v mobiloch a počítačoch domáci softvér, FBI v ňom ale vidí hrozbu

Pochybnosti o ruských aplikáciách vyvolala kauza FaceApp.

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin v pondelok podpísal zákon, ktorý bude od predajcov vyžadovať, aby sa v krajine predávali len elektronické zariadenia s predinštalovaným ruským softvérom. Zákon nadobudne účinnosť 1. júla budúceho roku. Informovala agentúra Reuters.

Nový zákon má za cieľ podporiť ruské IT firmy a pomôcť im zvýšiť ich konkurencieschopnosť na domácom trhu, ktorému dominujú Apple, Samsung a Huawei. Vláda pripraví zoznam aplikácií, ktoré budú musieť byť predinštalované vo všetkých smartfónoch, počítačoch a chytrých televíziách.

Voči zákonu sa ohradili najmä domáci predajcovia elektroniky. Nepáči sa im, že s nimi vláda záležitosť nekonzultovala.

Ruské aplikácie predstavujú potenciálnu hrozbu

Pochybnosti o dôveryhodnosti ruského softvéru odštartoval tohto roku vývojár Joshua Nozzi, podľa ktorého mala mobilná aplikácia FaceApp bez povolenia preposielať všetky fotografie z mobilu na svoje servery v Rusku.

Ako však upozorňuje magazín Forbes, tieto tvrdenia boli vyvrátené a aplikácia naozaj pracuje len s fotografiami, ktoré si používateľ vyberie. Väčšina jej serverov sa naviac nachádza v amerických datacentrách Amazonu a Googlu, prípadne v Austrálii, Írsku alebo Singapure.

Napriek tomu, americký Federálny vyšetrovací úrad (FBI) v liste pre senátora Chucka Schumera koncom novembra napísal, že aplikácie ako FaceApp môžu predstavovať riziko.

„FBI považuje akúkoľvek mobilnú aplikáciu alebo podobný produkt vyvinutý v Rusku, ako napríklad FaceApp, za potencionálnu kontrašpionážnu hrozbu…“

Svoje stanovisko odôvodňuje dátami, ktoré tieto produkty zbierajú a aké sú ich podmienky používania.

FBI zároveň varuje, že ruská vláda disponuje právomocami, ktoré jej umožňujú pristupovať k dátam používateľov a serverom v ruskej sieti bez potreby požiadať o to poskytovateľa internetu.

Tento program masívneho sledovania známy ako Systém operatívnych vyšetrovacích činností tiež povoľuje Federálnej bezpečnostnej službe (FSB) zaznamenávať telefonickú a online komunikáciu používateľov.

(VK)