Ruský súd zakázal používanie aplikácie Telegram

Tajné služby chceli získať prístup do populárnej služby, aby sledovali teroristov.

Moskovský súd vydal rozhodnutie o zablokovaní známej aplikácie Telegram. Dôvodom je neochota jej ruských autorov odovzdať úradom nástroje na dešifrovanie kódovaných správ.

Rozhodnutie prišlo mesiac po tom, ako Telegram prehral súdny spor s Federálnou bezpečnostnou službou (FSB), ktorá požadovala kľúč k šifrovaným správam. Tajná služba svoju požiadavku odôvodňovala portrebou sledovať komunikáciu teroristických organizácií.

Súdne procesy prebiehajú v kontexte zákona na ochranu pred teroristickými aktivitami. Ruská Duma ho prijala v roku 2016. Okrem iného zodpovedným subjektom prikazuje poskytnúť bezpečnostným zložkám takzvaný backdoor prístup do šifrovaných aplikácií. Zákon vznikol aj ako reakcia na teroristické útoky z petrohradského metra v apríli 2016. FSB tvrdí, že samovražedný atentátnik vtedy komunikoval práve cez Telegram.

Agentúra Bloomberg špekuluje, že za zákazom by mohla byť aj snaha Kremľa o umelé pretláčanie iných komunikačných platforiem, konkrétne ICQ. Túto službu v roku 2010 kúpila spoločnosť Mail.ru, ktorú riadi mobilný operátor Megafon. Na jeho čele stojí jeden z najbohatších Rusov Alisher Usmanov, oligarcha s väzbami na ruského prezidenta Vladimira Putina.

V pondelok 16. apríla začal regulátor ruských telekomunikácii Roskomnadzor s procesom blokovania prístupu k Telegramu. Zablokoval milióny IP adries, rôznych podsietí a hostingových webstránok, služby Google Cloud a spoločnosti Amazon. Roskomnadzor oslovil aj spoločnosti Apple a Google so žiadosťou o stiahnutie aplikácie z ich obchodov.

Telegram vyvinul Pavel Durov, ktorý stojí aj za ruskou sociálnou sieťou Vkontakte. V roku 2014 opustil Rusko a je známy kritikou internetovej politiky Kremľa. Telegram je v súčasnosti deviatym najpoužívanejším messengerom. Po celom svete má 200 miliónov užívateľov.

Podľa Durova je zablokovanie Telegramu protiústavné, zhorší kvalitu života 15 miliónom Rusov a nijako neprispeje k zlepšeniu národnej bezpečnosti.

Durov zároveň tvrdí, že zákaz Telegramu doteraz nespôsobil vážnejšie problémy a jeho užívateľov upozornil, že zablokovanie sa dá obísť cez virtuálne súkromné siete alebo proxy servery.