Šéfovia amerických tajných služieb varujú pred čínskymi smartfónmi

Šesť riaditeľov amerických spravodajských služieb sa pred senátnym spravodajským výborom vyjadrilo, že Američanom neodporúčajú používať výrobky čínskej značky Huawei. Diskusia sa rozpútala aj o značke ZTE. Obe spoločnosti tieto vyjadrenia odsúdili. Tvrdia, že sú dôveryhodnými dodávateľmi.

Riaditelia CIA, FBI, NSA a ďalších spravodajských agentúr varovali pred zariadeniami Huawei a ZTE. Rizikom sú podľa nich najmä štátni zamestnanci a úrady.

“Sme hlboko znepokojení z toho, že by tieto spoločnosti mali mať silnú pozíciu v rámci našich telekomunikačných sietí, pretože sú subjektmi zahraničnej vlády, ktorá s nami nezdieľa spoločné hodnoty,” povedal šéf FBI Chris Wray. Podľa neho by sa v takomto prípade “otvorila možnosť pre krádež, modifikáciu informácií či neodhaliteľnú špionáž”.

Spoločnosť Huawei okamžite reagovala. Tvrdí, že “nepredstavuje väčšie riziko kybernetickej bezpečnosti než akýkoľvek iný dodávateľ v oblasti telekomunikačnej techniky”.

Hovorca firmy neskôr dodal, že “Huawei si uvedomuje celý rad aktivít vlády USA, ktoré sú zamerané proti pôsobeniu firmy na americkom trhu. Značka Huawei je braná ako dôveryhodná v 170 krajinách sveta a nepredstavuje o nič väčšie riziko v oblasti kybernetickej bezpečnosti ako akýkoľvek iný predajca telekomunikačnej techniky zdieľajúci, podobne ako my, spoločné globálne dodávateľské reťazce a výrobné kapacity”.

Spoločnosť Huawei sa pokúšala na americký trh dostať prostredníctvom spolupráce s operátorom AT&T. Dohoda však v januári 2018 stroskotala za pomerne nejasných okolností. Hovorí sa o tom, že do obchodu zasiahli americkí zákonodárcovia.

Minulý mesiac generálny riaditeľ spoločnosti Huawei Richard Yu obvinil amerických dodávateľov na veľtrhu CES 2018, že “odopierajú ľuďom možnosť výberu”.

Aj druhá z podozrievaných čínskych spoločností sa bráni tým, že kyberbezpečnost a tému súkromia berie veľmi vážne. Hovorca ZTE bránil dôveryhodnosť firmy: “Ako verejne obchodovateľná spoločnosť musíme dodržiavať všetky platné zákony a predpisy Spojených štátov, spolupracovať s poskytovateľmi služieb, aby sme splnili prísne testovacie protokoly a dodržiavať najvyššie obchodné štandardy,” povedal hovorca ZTE.

Podľa riaditeľa NSA Michaela Rogersa je napriek podobným vyhláseniam vstup takýchto spoločností na americký trh čoraz naliehavejšou výzvou. Preto je podľa neho správne reagovať tvrdo.

(FB)