Skupina hakerov napáda zdravotnícke zariadenia po celom svete

Malvér Kwampirs sa zameriava na počítače so starým operačným systémom Window XP. Vo zvýšenej miere ho používajú aj zdravotnícke zariadenia.

Malvér Kwampris vytvorila hakerská skupina Orangeworm, ktorá sa špecializuje na útoky proti zdravotníckym zariadeniam.

Potenciálnymi obeťami Kwampirsu sú všetci užívatelia operačného systému Windows XP. Ako vyplýva z analýz, najviac užívateľov tohto zastaraného a už nepodporovaného operačného systému je v zdravotníctve. Práve preto sú nezabezpečené zdravotnícke zariadenia pre hakerov veľkým lákadlom.

Približne 40 percent útokov Kwampirsu mierilo práve na zdravotníctvo, okolo 15 percent na priemysel a IT, po približne osem percent na poľnohospodárstvo a logistiku.

Skupina Orangeworm je aktívna od roku 2015. Pod. Podľa Symantecu nie je motív jej útokov známy a známe nie sú ani prípadné škody. Jedným z motívov preto môže byť priemyselná špionáž.

Najviac obetí podľa výskumníkov pochádza z USA (17 percent), za nimi nasleduje Saudská Arábia a India (obe po sedem percent), Veľká Británia, Filipíny a Maďarsko po päť percent a ďalších 20 krajín, z ktorých každá má približne dvojpercentné zastúpenie medzi obeťami útokov.

Nie je jasné, kto skupinu Orangeworm tvorí. Podľa Symantecu sa dá vylúčiť, že za ním stojí nejaký štát. Skôr ide o prácu jednotlivca alebo menšej skupiny.

(DK)