Snowden: Britské tajné služby vedia ovládnuť každý smartfón

Najznámejší whistleblower Edward Snowden, ktorý sa do povedomia verejnosti dostal vďaka odhaleniu tajných dokumentov a sledovacích aktivít americkej NSA, tvrdí, že britská tajná služba disponuje softvérom, vďaka ktorému dokáže prevziať ovládanie nad ktorýmkoľvek smartfónom.

Na získanie kontroly nad vaším smartfónom vraj stačí obyčajná textová správa. Práve takéto nástroje má podľa Edwarda Snowdena k dispozícii britská tajná služba známa pod názvom Goverment Communications Headquarters (GCHQ), v slovenčine Vládna komunikačná centrála. Sada nástrojov známa ako Smurf Suite je pomenovaná podľa známeho animovaného seriálu Šmolkovia a obsahuje štyri rôzne funkcie.

Prostredníctvom jednotlivých častí balíčka môže tajná služba ovládať vypínanie a zapínanie telefónu, jeho mikrofón, GPS a aj samotné zobrazovanie správ, ktoré zabráni napadnutému užívateľovi v tom, aby zistil, že jeho telefón bol infikovaný prostredníctvom nebezpečnej textovej správy. Vlastníci smartfónov môžu byť odpočúvaní dokonca aj v prípade, že ich telefón je vypnutý, a to práve vďaka schopnosti ovládať zapínanie telefónu. Okrem toho by narušiteľ získal prístup k všetkým vašim volaniam, správam, histórii prehliadania, kontaktom, Wi-Fi sieťam atď.

Snowden tvrdí, že britské Vládna komunikačná centrála pri vývoji technológie spolupracovalo s americkou NSA, ktorá do tohto programu investovala takmer miliardu amerických dolárov. Dôvodom má byť zvýšený výskyt používania smartfónov medzi teroristickými skupinami. Nie je isté, či tajné služby tieto nástroje v praxi aj využívali, podľa Snowdena však technológiou, ktorá im umožní dostať sa k súkromným konverzáciám majiteľom smartfónov, disponujú.

BBC sa podarilo získať aj vyjadrenie britskej vlády, ktorá vo svojom stanovisku uvádza, že „činnosť Vládnej komunikačnej centrály je uskutočňovaná v súlade s právnym a politickým rámcom, ktorý zaručuje, že všetky operácie sú adekvátne, autorizované, nevyhnutné a uskutočňované pod prísnym dohľadom“. Vláda Veľkej Británie zároveň verí, že Snowden svojím konaním spôsobil tajným službám značné škody a obmedzil ich schopnosť brániť sa pred bezpečnostnými hrozbami. Samotný whistleblower sa aj naďalej zdržiava na území Ruska a po vzore zakladateľa Wikileaks Juliana Assangea sa snaží o získanie azylu. Doteraz oň požiadal už 21 štátov, zatiaľ však bez kladnej odpovede.

(RK)