Spojené štáty pripravujú protiúder. Uvidí svet prvú kybernetickú vojnu?

Spojené štáty pripravujú protiúder. Uvidí svet prvú kybernetickú vojnu?

Bidenova administratíva sa nechala počuť, že odmieta naďalej tolerovať narúšanie vládnych sietí. Vyhlásenie prišlo v reakcii na posledné globálne kyberútoky cez produkty SolarWinds Orion a Microsoft Exchange. USA majú chystať odvetu voči Rusku a potenciálne aj Číne.

Biely dom v nedeľu potvrdil prípravy na razantné kroky proti Ruskej federácii. Má ísť o odpoveď na útok na dodávateľský reťazec SolarWinds, za ktorým stála podľa doterajšieho vyšetrovania Ruskom podporovaná hackerská skupina.

Podnikáme celovládnu reakciu za účelom vyhodnotenia a riešenia dopadu útoku.

Formovať odvetu bude špeciálne zriadená Jednotná koordinačná skupina na čele s Radou národnej bezpečnosti. Tá zahŕňa FBI, ale napríklad aj agentúru CISA. Očakáva sa, že prvý krok príde v priebehu troch týždňov.

Podoba chystaných odvetných opatrení však nie je známa – a pravdepodobne to tak ostane. Podľa informácií The New York Times sa má jednať o aktivity, ktoré budú evidentné iba pre prezidenta Vladimíra Putina a jeho spravodajské služby a armádu, nie však pre celý svet.

Podľa odhadov by mohli USA chystať odhalenie oligarchov napojených na Putina. V hre je aj podkopanie ruskej cenzúry s cieľom uľahčiť ruským disidentom komunikáciu s občianskou spoločnosťou svojej domovskej krajiny.

Už niekoľko hodín po pojednávaní sa dokonca špekulovalo o tom, že americké bezpečnostné zložky majú prsty v stredajšom masívnom výpadku ruských vládnych sietí. Zdá sa však, že za výpadok mohli samotní Rusi, ktorí sa pokúšali spomaliť sociálnu sieť Twitter.

Tvárou v tvár najväčším rivalom

Kým v prípade ruského bezprecedentného útoku sú si Američania svojou odvetou istí, opatrnejšie sa vyjadrujú na adresu Číny. Tá má byť zapletená do najnovších útokov na emailovú službu Microsoft Exchange.

Zatiaľ čo incident SolarWinds poškodil viac ako 18-tisíc počítačov vládneho aj súkromného sektoru, v prípade tohto útoku nie je zatiaľ známy zoznam obetí, ani dopad na národnú bezpečnosť. Hovorí sa však o 30-tisícoch poškodených zákazníkoch iba v USA.

Otázkou zostáva, aké opatrenia sú skutočne racionálne. V prípade eskalácie konfliktu by Spojené štáty čelili svojim dvom najväčším rivalom nielen v oblasti technológií, ale aj jadrových zbraní.

Väčšie právomoci pre spravodajské služby?

Už na februárovom pojednávaní amerického Senátu sa o SolarWinds hovorilo ako o najväčšom zlyhaní spravodajských služieb od útoku na Pearl Harbor a 11. septembra 2001. Oba útoky v tomto smere poukázali na deravosť americkej legislatívy.

Hackeri v oboch prípadoch totiž operovali so znalosťou, že štátne bezpečnostné agentúry nemôžu sledovať lokálne počítačové systémy. Útok preto viedli z prenajatých cloudových serverov uložených na území USA.

Spojené štáty – ako napokon i celý svet – boli pri hacknutí SolarWinds a Exchange svedkom, ako dokázali hackerské skupiny napojené na Rusko a Čínu zlepšiť svoje techniky. Po niekoľkých rokoch dokážu vykonávať čoraz sofistikovanejšie útoky.

Stále nie sú známe, aké reálne škody hackeri napáchali z pohľadu národnej a medzinárodnej bezpečnosti. V budúcnosti však možno očakávať nadväzujúce útoky, ktorých cieľom bude dáta nielen ukradnúť, ale aj zničiť či zmeniť.


Michael Andruch