Teroristi aj sledovanie vlastných občanov: volebná kampaň v USA sa vyostruje

Debaty kandidátov, ktorí by sa radi postavili na čelo Spojených štátov v roku 2016, prinášajú zaujímavé odhalenia aj šokujúce vyhlásenia. Jednou z tém je aj kybernetická bezpečnosť, či sledovanie a odpočúvanie vlastného obyvateľstva.

Ako sme už viackrát informovali, v USA prebiehajú snahy o legislatívne úpravy kybernetickej bezpečnosti (Cybersecurity Bill, CISA), v júni bol schválený takzvaný Freedom Act, ktorý nahradil Patriot Act. Práve Freedom Act sa stal jednou z tém veľkej utorkovej televíznej debaty, ktorej sa zúčastnili všetci relevantní republikánski kandidáti. Senátor Mark Rubio počas nej obvinil senátora Teda Cruza, že podporou tohto zákona oslabil schopnosti amerických tajných služieb odhaliť možné teroristické útoky a tým ohrozil národnú bezpečnosť. Podľa Rubia mohlo pokračovanie sledovania a zberu metadát pomôcť predísť streľbe v San Bernardine, ktorú  vyšetrujú ako teroristický útok.

Ted Cruz oponoval, že je to presne naopak. Počas platnosti Patriot Actu sa z technických príčin sledovali najmä pevné linky. Nový zákon však obsahuje klauzulu, ktorá komerčným prevádzkovateľom ukladá povinnosť umožniť prístup k dátam v čitateľnej forme. Takže po novom majú federálne orgány dosah na takmer sto percent komunikácie. Aby o informácie mohli požiadať, potrebujú súdny príkaz zakladajúci sa na dôvodnom podozrení, že ide o terorizmus. (Viac podrobností v angličtine tu.)

V tej istej debate sa téme kybernetickej bezpečnosti a hrozby Daeshu venoval aj Donald Trump, ktorý vyhlásil, že by bolo vhodné zakázať či „vypnúť“ isté oblasti internetu. Nešpecifikoval však, čo si pod tým predstavuje a ani to, ako by sa to malo urobiť. Z kontextu diskusie vyplynulo, že mal pravdepodobne na mysli vypnutie internetu na území Sýrie a Iraku pod kontrolou Daesh. No ako upozornili americké médiá, nikto, vrátane jeho samého, nevie, čo tým vlastne myslel.

(JF)