Trump stále verí, že do prezidentských volieb zasahovala ukrajinská vláda

Trump stále verí, že do prezidentských volieb zasahovala ukrajinská vláda

(Informácie o pôvode konšpirácie boli upresnené 27.11.2019 o 10:30)

Trump tvrdí, že heknutý server z DNC sa nachádza na Ukrajine.

Podľa záverov amerických spravodajcov začala ruská vláda a armáda na príkaz prezidenta Vladimíra Putina v roku 2016 útok na americké prezidentské voľby s cieľom oslabiť kandidátku Hillary Clintonovú a podporiť Donalda Trumpa. Ich úlohu potvrdila aj Ústredná spravodajská služba (CIA).

Americký prezident však už tri roky tieto zistenia spochybňuje, a spolu s mnohými republikánskymi spojencami volia alternatívnu realitu o týchto voľbách.

Trumpova teória hovorí, že v skutočnosti sa do prezidentských volieb miešala ukrajinská vláda, ktorá mala pomáhať Clintonovej a že záverom amerických spravodajských agentúr, ktoré obvinili Rusko, sa nedá veriť, pretože ich napísali byrokrati proti Trumpovi.

Napriek tomu, že na podporu tejto konšpiračnej teórie neexistujú žiadne dôkazy, Trump zopakoval svoje stanovisko pri nedávnom rozhovore cez telefón pre americké Fox News. Podľa neho má Ukrajina veľa čo do činenia s heknutím Demokratického národného výboru (DNC) a že firma Crowdstrike, ktorá odhalila heknutie, zadržala fyzický dôkaz o zločine a ukryla ho tam.

 

„[Ukrajinci] majú server z DNC. FBI tam vošla [do DNC]  a oni im povedali: vypadnite odtiaľto, nedostanete to, nedáme vám to,‘“ tvrdil Trump v rozhovore. „Ten server dali spoločnosti Crowdstrike, ktorú vlastní veľmi bohatý Ukrajinec.“

Na otázku, či si je istý svojím tvrdením, Trump odpovedal: „To je to, čo sa hovorí.“

Podľa New York Times, Donald Trump hovoril o ukrajinskom pôvode firmy Crowdstrike po prvýkrát v rozhovore s reportérom z Associated Press (AP) v apríli 2017. Trump vtedy spomenul, že do vyšetrovania kyberútoku sa zapojila firma, o ktorej počul, že sídli na Ukrajine. Na otázku reportéra, či má na mysli Crowdstrike odpovedal: „To som počul. Vraj ju vlastní veľmi bohatý Ukrajinec.“

Ako upozorňuje portál The Daily Beast, Crowdstrike je verejne obchodovaná spoločnosť so sídlom v Kalifornii. Spomínaným Ukrajincom má byť jej spoluzakladateľ Dmitri Alperovitch, ktorý sa síce narodil v Rusku, ale má americké štátne občianstvo. Crowdstrike ani Alpetrovitch tak s Ukrajinou nemajú nič spoločné.

BuzzFeed News okrem toho vypátral pôvod tejto teórie v príspevkoch na rôznych webstránkach, blogoch a fórach, ktoré sa začali objavovať ešte pred Trumpovým rozhovorom s AP. Ľudia, ktorí ho podporovali, začali pred dvoma rokmi šíriť informáciu, že Alperovitch spolupracoval s think-tankom Atlantic Council, ktorý financuje ukrajinský oligarcha Viktor Pinčuk. Podľa BuzzFeed News to vyzerá, že “fakty, že Alperovitch je ruský Američan a Pinčuk je Ukrajinec spolu zmutovali v jednu nepravdivú teóriu, že Crowdstrike je protiruská operácie vedená z Ukrajiny.”

Reportérka New York Times Nicole Perlrothová na Twitteri pripomenula, že aj napriek opakovaným tvrdeniam Trumpa, že Demokrati odmietli vydať dôkazy FBI, Crowdstrike a DNC im všetky svoje kópie forenzných dôkazov predsa len poskytli.

(SK+VK)