Trump žiada zákaz zahraničných technológií v energetike

Energetický sektor je podľa prezidenta príliš zraniteľný voči kybernetickým útokom.

Americký prezident Donald Trump v piatok vyhlásil celoštátny výnimočný stav v súvislosti s využívaním techniky zahraničného pôvodu v energetickom sektore.

Nariadenie má obmedziť nákup zariadení navrhnutých, vyrobených, dodaných, kontrolovaných alebo podliehajúcich jurisdikcii „zahraničného protivníka“. Týka sa tiež obstarávaní v energetike, ktoré by mohli vyústiť v sabotáž kritickej infraštruktúry a inak ohroziť bezpečnosť krajiny a jej obyvateľov.

Trump svoje rozhodnutie vysvetľuje zraniteľnosťou energetickej infraštruktúry USA voči hekerom.

Podľa prezidenta sa otvorený trh a spravodlivá súťaž nemôže presadzovať na úkor národnej bezpečnosti. Hekeri totiž podľa neho môžu ohroziť obranu, záchranné služby, kritickú infraštruktúru, dokonca samotnú ekonomiku štátu.

Implementáciu nariadenia do konkrétnej legislatívy má v priebehu 150 dní pripraviť minister energetiky Dan Brouillette.

Napriek tomu, že prezidentské nariadenie explicitne nepomenúva žiadneho „protivníka“, je očividne namierené proti Číne. Komunistický režim je dlhodobo obviňovaný zo snáh o krádež, či manipuláciu s citlivými dátami. Investície do zariadení spoločností Huawei a ZTE v štátnej správe USA už stoja mimo zákon.

Informačné systémy amerických energetických firiem však často testujú aj hekeri z Ruska. Pred niekoľkými mesiacmi zase sektor čelil kampani, ktorá sa vyznačovala výraznou podobnosťou s iránskym malvérom. Podiel technológií z týchto krajín na trhu je však v porovnaní s Čínou zanedbateľný.

(KU)