Twitter údajom o Islamskom štáte od Anonymous neverí

Hnutie Anonymous sa na internete snaží odhaľovať teroristov, ale kritici mu vyčítajú povrchnosť a nepresné údaje.

Po teroristických útokoch v Paríži vyhlásilo hnutie (hackerský kolektív) Anonymous vojnu Daeshu (Islamskému štátu). Zameriavajú sa hlavne na sociálne siete, kde sa snažia odhaľovať účty, ktoré fanatici používajú na rozširovanie svojej propagandy a nábor nových členov.

Práve prepracovaná propaganda a nábor nových členov patria k najsilnejším zbraniam islamistov. Ony sú dôvodom, prečo veľké množstvo ich bojovníkov pochádza z vyspelých krajín. Preto je na jednej strane činnosť Anonymous chvályhodná a podporuje ju aj viacero politikov či predstaviteľov štátov. Medzi inými aj prezidentský kandidát Ben Carson, ktorý ich vo svojom článku označil za nasledovaniahodný model. No objavujú sa aj hlasy, ktoré efektivitu kampane spochybňujú.

Hlavnou zbraňou Anonymous v boji proti Daesh je odhaľovanie ich účtov na sociálnych sieťach (písali sme o tom tu) a následné návrhy na ich zmazanie. Oni sami ich neodstraňujú, dávajú len podnety. Odstraňovanie obsahu vykonáva prevádzkovateľ, v tomto prípade Twitter. Práve z jeho strany sa však objavujú pochybnosti o kvalite či presnosti poskytnutých informácii.

Hovorca Twitteru pre server daily dot uviedol, že informácie od hackerov ani len nekontrolujú, skôr sa spoliehajú na svoje vlastné systémy. V minulosti totiž došlo k prípadom, keď hackeri označili za priaznivcov Daeshu aj ľudí, ktorí s ním nemali nič spoločné, napríklad novinárov či výskumníkov.

Samotný Twitter pokračuje v odstraňovaní účtov a správ, ktoré porušujú pravidlá. Je preto otázne, či je efektívne zaplavovať jeho tímy množstvom informácii s pochybnou hodnotou. Na druhej strane však treba poznamenať, že akcie Anonymous sú súčasťou obranného systému spoločnosti, a preto by mali pokračovať.

(JF)