Ukrajina stráca kontrolu nad svojimi hackermi

Ukrajina stráca kontrolu nad svojimi hackermi

Počet nahlásených kyberzločinov na Ukrajine v tomto roku prudko stúpol. Nepomáha ani to, že časť zločincov odhalili a potrestali v zahraničí.

Podvody s kreditnými kartami, pranie špinavých peňazí či phishing. Ukrajinskí hackeri sú čoraz aktívnejší a šéf špecializovanej jednotky Sergiy Demediuk priznáva, že sa ich nedarí zastaviť. Za prvých deväť mesiacov roku 2015 bolo na oddelení boja proti kyberzločinom prijatých päťtisíc podnetov, čo je o dve tretiny viac ako za celý rok 2014, pričom toto oddelenie zvládlo spracovať iba pätinu podaní. Ukrajinská vláda tento problém uznala a za pomoci Medzinárodného menového fondu, Spojených štátov a Európskej únie našla peniaze, aby takmer zdvojnásobila počet zamestnancov v oddelení boja proti kyberzločinu na 400 členov.

O najznámejšie prípady zadržania ukrajinských kyberzločincov sa doteraz zaslúžili iné krajiny. Napríklad v roku 2001 sa Ukrajincovi známemu pod menom Boa podarilo v Odese zorganizovať stretnutie 150 hackerov, na ktorom vytvorili prvý online bazár ukradnutých dát. Boa bol napokon v roku 2013 odsúdený na 18 rokov väzenia v americkej väznici. Nedávno sa zas FBI v spolupráci s britskou políciou podarilo vystopovať rozsiahlu sieť počítačových vírusov, ktoré odčerpávali bankové účty a stopy viedli k podozrivým na Ukrajinu.

auguste tohto roku americkí prokurátori rozbili ilegálnu skupinu obchodníkov, ktorí kradli tlačové správy z databáz viacerých amerických tlačových agentúr, aby profitovali na predaji citlivých informácií predtým, ako sa dostali na verejnosť. Päť ľudí zatkli, pričom minimálne osem zo šestnástich podozrivých je na Ukrajine, ktorá nevydáva svojich občanov.

Ako všetko na Ukrajine, aj boj proti nespravodlivosti v kyberpriestore obmedzuje korupcia, ktorú Transparency International radí k najhorším v Európe. „Keď sa nedá podplatiť policajt, určite sa bude dať podplatiť prokurátor alebo sudca“, hovorí Glib Paharenko, ukrajinský bezpečnostný výskumník.

Situácia sa síce zlepšuje, ale len pomaly. Demediuk hovorí, že jeho jednotka práve prijíma 39 agentov so špeciálnymi zručnosťami, ktorým ponúkajú mesačnú mzdu 1300 amerických dolárov, čo je síce sedemnásobok priemerného platu na Ukrajine, ale zároveň iba zlomok toho, čo sa dá zarobiť na čiernom trhu.

(MK)