Ukrajinská kyberpolícia zastavila štyri pirátske webstránky

Ukrajinská kyberpolícia zastavila štyri pirátske webstránky

Úrady zadržali dvoch mužov, z ktorých jeden pracoval pre štát.

Už v apríli ukrajinské úrady oznámili spustenie celonárodnej operácie Piráti. Je zameraná na boj proti internetovému pirátstvu. Tento týždeň v jej dôsledku došlo k zablokovaniu prvých štyroch stránok.

Hlavnou obeťou sa stal jeden z najpopulárnejších ukrajinských webov kinogo.co.ua, ktorý nelegálne šíril televízne seriály a filmy. Podľa SimiliarWeb stránku denne navštevovalo vyše 500-tisíc ľudí.

Polícia sa najskôr zamerala na miesto, z ktorého boli stránky administrované. Potom zadržala dvoch mužov, z ktorých jeden je úradníkom v Štátnej finančnej službe. Vyšetrovatelia vykonali prehliadku aj v jeho zamestnaní a zaistili jeho počítač.

„Musíme sa naučiť rešpektovať duševné vlastníctvo, pretože na prvý pohľad sa zdá, že pozeranie videa na pirátskej stránke nepredstavuje žiadnu hrozbu pre bezpečnosť spoločnosti,” povedal riaditeľ ukrajinskej kyberpolície Sergey Demedyuk.

Hoci je Ukrajina roky kritizovaná za nedostatočné potieranie internetového pirátstva,od januára úrady zablokovali vyše 60 pirátskych webstránok.

Napriek tomu Ukrajina naďalej zostáva na zozname 36 krajín sledovaných pre internetové pirátstvo, ktorý vedú Spojené štáty. Spustením už novej operácie chce Ukrajina ukázať, že sa jej prístup k problému výrazne zmenil.

Operácia by mala prebiehať jeden mesiac.

(SK)