Únik nahých fotografií celebrít má aj druhého vinníka

Hacker sa priznal k ukradnutiu dát z Apple iCloudu, ktoré obsahovali osobné fotografie viacerých známych osobností.

Pred súdom sa 28-ročný Edward Majerczyk priznal, že sa podieľal na masívnom úniku osobných dát z roku 2014, ktorý je známy ako The Fappening alebo Celebgate. Spolu s ďalším hackerom Ryanom Collinsom ilegálne získali prístup k viac ako 300 účtom na Gmaile a iCloude, odkiaľ stiahli niekoľko stoviek fotografií a videí.

Nešlo však o obyčajné účty, tie zväčša patrili osobnostiam známym z televízie, filmového plátna či hudobnej scény. Poškodené boli napríklad herečky Jennifer Lawrenceová a Kate Uptonová alebo speváčky Miley Cyrus a Rihanna. Hackeri sa zamerali najmä na fotky a videá so sexuálnym obsahom, ktoré následne zverejnili.

Podľa ministerstva spravodlivosti USA sa Majerczyk priznal k neautorizovanému prístupu k chráneným dátam. Tento čin spadá pod zákon o počítačových podvodoch a zneužívaní (The computer fraud and abuse act – CFAA). Hackerovi hrozí trest až päť rokov za mrežami.

K priznaniu sa ako prvý ešte v marci 2016 odhodlal i druhý zúčastnený Ryan Collins, ktorý čelil rovnakým obvineniam ako Majerczyk. Prokurátori pristúpili na dohodu o vine a treste a Collins bol odsúdený na 18 mesiacov, preto je plná výška trestu nepravdepodobná i pre Majerczyka.

Ani jeden z páchateľov nebol obvinený z distribúcie a zverejnenia týchto materiálov na fórach Reddit a 4chan, kde si získali pozornosť miliónov ľudí. Vyšetrovanie týkajúce sa zverejnenia fotografií stále prebieha a polícia nebola schopná nájsť žiadne dôkazy, ktoré by spojili hackerov so samotným zverejnením týchto materiálov.

(MK)