Unikli údaje o miliónoch detí, hackli oficiálnu stránku Hello Kitty

Po útoku na stránku spoločnosti Sanrio odborníci vyzývajú rodičov, aby okamžite zmenili všetky heslá svojich detí, ktoré patria do komunity fanúšikov Hello Kitty.

Oficiálna webová databáza spoločnosti Sanrio, ktorá predstavuje onlinovú komunitu všetkých prívržencov Hello Kitty a iných postavičiek, bola hacknutá. Na internete sú tak na stiahnutie voľne dostupné informácie o zhruba 3.3 miliónoch používateľských účtoch, pričom väčšina patrí deťom a mladistvým. Zasiahnutá nie je len oficiálna stránka sanriotown.com, ale aj príbuzné portály ako hellokitty.com, hellokitty.com.sg, hellokitty.com.my a mymelody.com.

Podľa počítačového odborníka Chrisa Vickeryho z CSO Online, ktorý hackerský útok odhalil, kolujú na internete informácie o mene, priezvisku, dátume narodenia, pohlaví, krajine pôvodu ako aj o heslách, kontrolných otázkach k heslám a odpovedí na ne. Keďže je Hello Kitty populárna najmä medzi deťmi, IT odborníci vyzývajú rodičov, aby okamžite zmenili všetky heslá v prípade, že ich používajú aj pre iné webové stránky alebo používateľské kontá.

Tento incident vyvolal v IT komunite obavy, pretože k osobným údajom detí sa môže dostať prakticky ktokoľvek. Informácie môžu byť ďalej zneužité na krádež identity alebo na vytváranie falošných debetných kariet či bankových účtov.

Útoky s cieľom získať údaje detí sú čoraz častejšie. Napríklad v novembri tohto roku bola napadnutá stránka výrobcu hračiek Vtoy. Pri útoku unikli údaje o približne šiestich miliónoch detí.

(RR)